Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Детското кино на 27-ия София филм фест

27-ият София филм фест започва и този път, след години на отсъствие на нови български детски филми, детското кино се завръща в програмата му. Това, както и предстоящите избори, които ни карат да призовем културата и децата да бъдат стратегическа отправна точка в политиката на тези, които искат да управляват страната, са причина в "Какво се случва" да се заговори за мястото на детското кино в общата картина на родното ни седмо изкуство.

Едва ли някой не би се съгласил с факта, че са нужни повече детски филми, в които водещи да бъдат именно децата и техните преживявания. Повече кино от деца за деца. Тези филми са не само забавление за малките, не са и само приятен начин да се прокара образователна линия, но и са начин въобще да се възпита една млада публика в любов и отношение към българското кино. Те приобщават детската публика към историите на героите, но и възрастните към света на малките.

България има утвърдена традиция в детското кино и макар тя да беше позабравена, с днешна дата се появяват нови заглавия. Като например филмите "Случаят Кюри" и "Случаят Тесла", които ще поставят и началото на детската програма на тазгодишния София филм фест. 

От 18 март всяка събота до края на фестивала ще бъдат прожектирани европейски детски игрални филми.

Останалите заглавия, селектирани в "СФФ деца", са "Брат ми, роботът" на режисьора Фредерик Норгард, "Мини Златан и чичо Дарлинг" на Кристиян Ло, "Бел и Себастиан: Ново поколение" на Пиер Коре и анимацията "Титина" на норвежката режисьорка Кайса Нес.

Темата за детското кино е вечно актуална, макар и често пренебрегвана. В "Какво се случва“ режисьорът Андрей Хадживасилев, който се е посветил на детската публика и е приел за лична кауза да възроди златното българско детско кино, член е на Европейската асоциация на детския филм, а сега и селекционер на "СФФ деца", и композиторът Георги Стрезов, за когото сякаш няма ограничения, става ли въпрос за музика, все пак не един филм има ритъм и душа точно заради него, разказаха каква е  значимостта на филмите, насочени към детската аудитория. Те трябва да са искрени и свежи и да провокират отношение у своите зрители. Каквото всъщност трябва да бъде и самото кино. Особено българското.

В каква стилистика е музиката в детските филми, какъв е сюжетът на "Случаят Кюри“ и "Случаят Тесла“, на които именно Андрей Хадживасилев е режисьор, кой определя тенденции в днешното кино и защо е важно да мислим за публиката, когато създаваме изкуство – чуйте от Хадживасилев и Стрезов в звуковия файл.

В него можете да се срещнете и с Мартин Паунов, детето актьор, главен герой във филмите "Случаят Кюри" и "Случаят Тесла", за да разберете кое е неговото кино и как всъщност детските филми се отразяват на децата.

 "Случаят Тесла" тръгва по кината от 31 март, а след това и на турне из страната.


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.