Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират записвания за безплатна водна рехабилитация за деца с увреждания

| обновено на 24.03.23 в 07:52

В Бургас стартира нова безплатна социална услуга по адаптирана физическа активност в направление: водна рехабилитация и адаптирано плуване на деца с увреждания. Рехабилитационните дейности ще се провеждат в басейните на общинския плувен комплекс „Меден рудник“ и на ученическия спортен комплекс към ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, информира Община Бургас.

За провеждането на адаптираните занимания на деца с увреждания във водна среда, Община Бургас привлече специалист по водна рехабилитация и адаптирана физическа активност и спорт, който е сертифициран, както от Министерството на младежта и спорта, така и от Worldwide Aquatic Bodywork Association /WABA/.

Времетраенето на заниманията ще бъде в диапазона 40-60 мин., в зависимост от възрастта, степен на увреждане и вторичните заболявания на детето. За целта температурата на водата в басейните ще се поддържа в границите: 27-28 градуса в 25-метров басейн и 30-32 градуса в малък.

Заниманията ще се провеждат групово и индивидуално с или без асистент във водата в зависимост от функционални възможности на детето. В тях са включени допълнителни уреди и средства, чрез които занимаващите по-лесно да се адаптират, както към водната среда, така и към усвояването на нови двигателни активности, които да повишат функционалните възможности на детето.

Средствата и методите в корекционен аспект ще бъдат съобразени отново с индивидуалните възможности, тежестта на увреждането и съпътстващите вторични заболявания с цел да подобрят физическото и психическо развитие на децата.

За да бъдат включени в заниманията, е необходимо родителите да предоставят копие от ТЕЛК, епикризи и документ от личния лекар за липса на противопоказания и здравен риск на детето.

Адаптираната физическа активност е обобщаващ термин за всички услуги и дейности, които допринасят за активен и здравословен начин на живот на хора с увреждания и отклонения в здравния статус чрез физическа активност, съобразена с функционалните им възможности. В световен мащаб водната рехабилитация и адаптираното плуване се използва, не само за превенция спрямо вторичните заболявания на децата с увреждания, но и са ключът към физическата, социалната и психическата им адаптация в обществото.

Освен водна рехабилитация, Община Бургас ще продължи да работи по различни програми за двигателна активност, насочени към деца с увреждания.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!