Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкуренцията не създава прогрес в българската медийна среда, смята той

Илия Вълков: Българските медии правят много компромиси със съдържанието

"Занимаваме се с дребнотемия, които дразнят и все повече отблъскват хората да ползват традиционните медии"

Снимка: БНР

"Българските медии са недостатъчно добре финансирани и правят много компромиси със съдържанието". Това заяви пред БНР преподавателят по журналистика в УНСС Илия Вълков.

"Особено при частните медии - там много често намеса в редакционното съдържание имат рекламните и търговските отдели. Това е проблем. В обществените медии пък има други форми на натиск - от страна на институциите. Засичаме от 2020 г. насам, че се надига процентът на натиска от страна на институции, агенции, общини, местна власт върху редакциите. Това е много сериозен проблем и той не е само на медиите, а се превръща в проблем дори за функционирането на демокрацията. На мен ми се ще да включваме в този разговор слушателите, читателите, зрителите. Доверието в медиите е изключително ниско. Не малка част от хората припознават медиите като придатък на властите. Когато има проблем за решаване в медиите, се гледа като на сеир", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 

Според него пазарът ни е много малък и конкуренцията не създава прогрес в българската медийна среда:

"Занимаваме се с дребнотемия, които дразнят и все повече отблъскват хората да ползват традиционните медии". 

Вълков коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ в частта медии, където са изброени множество проблеми, свързани с плурализма, влиянието, независимостта, автоцензурата и сплашванията. Според него този доклад успява да събере рзлични проблеми, случаи, истории, които все още търсят решение: 

"Очертава тревожен тренд - системен натиск от страна на икономически, политически субекти върху медиите, неясно и непрозрачно финансиране, проблеми с корупцията. Отбелязано е, че има непрозрачни практики на правителството по отношение на подкрепа на различни медии при разпределянето на пари от европейски фондове. Тези проблеми са много напоително описани с различни случаи, дори съдебни дела срещу журналисти и медии, на които ставаме свидетели през последните 1-2 години". 

По думите му на европейско ниво вече се работи по търсене на решение за това да се съдят по-малко медии и журналисти. Има работна група, която се опитва да подобри прорачността на разпределянето на пари към медиите от европейските фондове, добави той. 

Според Вълков автоцензурата е резултат именно от тези проблеми - системния натиск и тормоз, под който работят журналистите. По думите му искове за по 1 млн. срещу медии са изключително големи и могат да доведат до унищожението на една медия. Той допълни, че автоцензурата е донякъде обяснима и с икономическата среда, в която работят. 

Сред журналистите няма особена солидарност, когато колега е нападнат или е обект на натиск, изказа мнението си още Илия Вълков. По думите му са единици случаите на подкрепа и солидарност. "Има обаче и колеги, които се наричат журналсити, но на практика не са и те създават платформи, ползвани за бухалки", добави той. 

Преврърнали сме се в дънни създания, смята Вълков и отбеляза: "Свикнахме много с проблемите и да ги приемаме като даденост. Трябва по друг начин да се опитаме да се оттласнем. Надявам се, че някъде горе на повърхността има все още български граждани, които ще ни подадат ръка и ще ни измъкнат". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна