Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурен пърформанс "Babel" в Топлоцентрала

Снимка: Топлоцентрала

"Бабел" е аудио-визуален "архитектурен пърформанс" на режисьора Стив Саламбие от белгийския музикален театър LOD, който гостува в София на сцената на Топлоцентрала. В него чрез използване на умалени модели, фотография и видео се показва как отношенията между индивидите и тяхната среда на живот се променят фундаментално в съвременния град, в представлението пътуването и движението сами по себе са дестинация, споделя белгийският режисьор Стив Саламбие:

"Понякога не разбираме пространството или  определени аспекти разбираме, други са по- неясни, и това конкретно опитах аз да представя. Портретирах града с това объркване, което всъщност става позитивна насока. Затова аз започнах да изследвам и библейската история на града, в която се поставя въпроса за човечността. Бях твърде амбициозен може би да поставя в представлението много различни езици, на които да се говори, така че никой да не разбира никой и всъщност мисля, че това е позитив като аспект, защото факта, че не се разбираме помежду си, фактът, че не разбираме пространството, което обитаваме е покана да се опитаме да разберем и да говорим разбираемо  с нашите приятели хората и да водим диалог. Така че за мен символа на Бабел като представление е всъщност този вид позитивно четене на градския контекст и заобикалящата ни среда като нещо, което кани хората в една рефлексия, към една промяна."

Двата основни въпроса в представлението са как взаимоотношенията между хората и тяхната природа се променят и как ние сме постоянно изложени на екстремни ситуации.

Снимка: Топлоцентрала
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна