Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водни съоръжения в етнографски музей “Етър“ или за другото лице на водата (видео)

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март. Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

На територията на музей “Етър“ се изпълнява мащабен проект по опазване, консервация и реставрация на част от водните съоръжения. В музея се намира единствената в България сбирка от технически съоръжения, задвижвани с водна сила и използвани през XVIII-XIX век. Тя съдържа 10 обекта и е една от най-богатите и добре организирани колекции сред европейските музеи на открито. 

“Очакваме посетителите през този сезон да видят водните съоръжения, които са гордост за музея. Те са след реставрация, започваме поетапно им пускане в действие. Те ще покажат другото лице на водата“, казва уредничката на Етнографския музей на открито “Етър“ Румяна Денчева.

По нейните думи тези съоръжения ще покажат лицето на работещата вода, защото Габрово, като един индустриален град, е живял от водата, която е създавала много блага като двигател.

Какво може да прави водата?

“Тя преде, нейната сила е впрегната да задвижва машинни станове в края на ХIХ век. Използвана е и като двигателна сила за стругове. Това могат да си го позволят планинските градове, защото тук водата е чиста и бистра има и много голям пад, именно тази сила се използва, за да могат да се задвижат водни колелета“, посочва още Денчева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова