Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юли Сираков: Голяма част от нарушенията в горските територии се считат за маломерни

Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите

Дамян Дамянов: Възможността всеки да подава сигнал е най-ефективно работещата мярка за опазването на горите от посегателства

Снимка: Кирил Кирилов

Десетократно увеличените санкции за незаконен дърводобив в горите ще има респектиращ ефект, но проблемите с ниската събираемост на глобите остават. Липсва и методика, която да разграничава административното нарушение от престъплението. Така специалисти коментират промените в  Закона за горите. Отчита се положителният ефект от електронното проследяване на дървесината и камерите за наблюдение в складовете и дървопреработвателните предприятия.

"Близо 12 години санкциите не са коригирани", казва инж. Юли Сираков, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно предприятие.

Според промените в закона минималната глоба за физическите лица, добиващи незаконно дървесина, вече е 500 лева, на фона на досегашните 50 лв. За юридически лица новата санкция е от 2000 до 20 000 лева.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Значителното им завишаване ще допринесе за намаляване на нарушенията от системните нарушители в горските територии, за които това е препитание, коментира инж. Сираков пред БНР.

Горските залавят нарушители, издават се актове и наказателни постановления, но събираемостта на глобите е под 30%, отчита той.

Няма и ясна методика, разграничаваща административните нарушения от престъпленията в горите, твърди експертът.

"Голяма част от нарушенията, които се установяват в горските територии, се считат за маломерни и с ниска стойност. Съдът много често връща включително задържаните от нашите служители автомобили и веществени доказателства – бензиномоторни триони. Особено на рецидивисти, които със същите автомобили продължават да извършват нарушения."

Снимка: Радио Видин

1280 акта е имало в първата година от създаването на държавното предприятие, като над 70 на сто от тях са били на системни нарушители. За сравнение – през 2022 година има издадени 480 акта, тоест предприетите от Министерството на земеделието мерки работят, отбелязват горските специалисти.

Безспорно най-голям ефект в опазването на горските територии е въвеждането на електронния превозен билет и възможността за проследяването на дървесината, както и постоянният контрол на мобилните звена в районите, отдадени на фирмите за дърводобив, смята Юли Сираков.

Снимка: СИДП

И ако актовете и наказателните постановления намаляват в пъти, то сигналите за нарушения в горите се увеличават, подчертава директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Според него възможността всеки да подава сигнал е най-ефективно работещата мярка за опазването на горите от посегателства.

"Броят на жалбите и сигналите не намалява. Ще се борим. Идеята е да бъде създадена такава организация, че превантивно да елиминираме нарушенията, а не да се гоним да си пишем актове. Стиковката между различните ведомства дава резултат. Хората за всяко нарушение сигнализират, което позволява оперативно, на момента да се реагира, да бъде направена проверка. Това няма начин да не повлияе на ръста на нарушенията."

Чуйте повече детайли в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени