Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев". Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове са представени на юбилейната конференция в чест на неговата 80-годишнина, проведена в Нов български университет миналата година.

Представянето на книгата "Персоналистът: Михаил Неделчев" събра учени, колеги, изследователи, студенти, както и негови приятели, които изразиха почитта си към него – проф. Кирил Топалов, Надежда Александрова, проф. Ивайло Знеполски, доц. д-р Морис Фадел и други. 

За книгата говориха проф. Пламен Дойнов и проф. Георги Каприев, който каза: "Устойчиво дефинитивна за него си остава споделената публичност, която той устоява във всичките ѝ форми: дали ще става в разговор на улицата, в дискусия, семинар, конференция, премиера на книга или в каквото и да е. Характерното и силното в позицията му е едновременното удържане на дългата историческа перспектива и на момента, в който тя се осъществява. Затова именно той предпочита говоренето пред писането. Нещо повече: неговите текстове помнят своя устен произход."

Чуйте проф. Пламен Дойнов, проф. Георги Каприев и проф. Михаил Неделчев в репортажа от събитието.

Снимка – НБУ

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени