Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Граници" – спектакъл, смесващ жестов и говорим език

Театър "Цвете" представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл "Граници". Той е по мотиви от пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър "МИМ-АРТ". Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна Бъчварова. Ролите са поверени на актьорите Росица Караджова, Виолина Василева-Александрова, Нури Яшаров и Тодор Янкулов. 

Иновативният двуезичен спектакъл събира актьори без и със слухови нарушения на една сцена, както и чуваща и нечуваща публика в една зала. Всеки образ се представя от двойка актьори, които по уникален начин съчетават два езика – говорим и жестов. Театър "Цвете" работи с различен тип малцинствени групи и хора с увреждания.

Пиесата "Граници" е реализирана по програма "Творческа Европа” в пет държави едновременно – Португалия, Хърватска, Англия, Белгия и България, като всяка страна е интерпретирала драматургията по различен начин. Разпространението на спектакъла е организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура”. "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”.

Надя Атанасова се срещна с режисьора Васил Спасов, от когото можете да научите как е стигнал до идеята да създаде такъв тип иновативен спектакъл.

Чуйте интервюто в прикачения файл.

Фотограф: Ивелина Берова


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия