Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен обществен транспорт в Кипър за "Часа на Земята 2023"

Снимка: Nicosia bus

В Кипър днес целият обществен транспорт, градски и междуградски линии, е напълно безплатен за всички граждани в продължение на цялото денонощие. Офертата за пътуване е част от кампанията за отбелязване на "Часа на Земята 2023" и за насърчаване на екологичното съзнание сред обществеността пред предизвикателствата на климатичните промени.

"Оставете колата и вземете автобуса" е призивът към всички кипърци да използват възможността днес. 

Инициативата за нея е на комисаря по околната среда, в сътрудничество с Министерството на транспорта, и се осъществява със съдействието на всички компании за пътнически превози.

В Кипър общественият транспорт не е предпочитан начин за пътуване. Само 2% от жителите на столицата Никозия използват тези автобуси, по данни на компанията, която обслужва маршрутите.

Заради масовото движение на лични автомобили проблем за кипърските градове са задръстванията и замърсяването от колите.

Редица програми и мерки на правителството, общините и транспортните компании са насочени към модернизация и повишаване на качеството на автобусните услуги, така че те да привлекат повече кипърци.

Увеличават се и инвестициите за изграждане на устойчива „зелена“ мобилност. В Никозия, Ларнака и Лимасол пристигнаха първите електрически градски автобуси.

В "Часа на Земята" тази вечер ще бъде изключено осветлението на Президентския дворец, министерства, сградите на общините в петте големи града.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна