Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Икар" тази вечер

Снимка: uba.bg

Националните награди за сценични изкуства "Икар" ще бъдат връчени тази вечер. Церемонията ще е в Народния театър "Иван Вазов". Съюзът на артистите у нас дава отличията от 1974 година винаги на днешния 27 март – световния ден на театъра. Антон Радичев ще получи статуетката за изключителен принос към българския театър.

Водещ на церемонията тази вечер ще е актьора Филип Аврамов, а в нея ще участват група Cinga manga funk, жената каучук – Сирма Добрева и трупа Канетикс.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обяви, че мотото на тазгодишните награди е „Изберете театъра“:

"Това са всъщност най-чаканите театрални награди в България. Смея да твърдя най-чаканите, защото всяка година истерията около това, кой ще получи наградата "Икар" става все по-голяма".

Една от най-оспорваните категории ще е водеща мъжка роля. За "Икар"-а ще се борят Владимир Пенев, Деян Донков и Иван Юруков. При дамите състезанието е между Албена Ставрева, Светлана Янчева и Станка Калчева, а за режисура предложенията са за словенеца Йерней Лоренци за „Орфей“ в Народния театър, Маргарита Младенова за „О, щастливи дни“ от Бекет в „Сфумато“ и Стайко Мурджев за „Солунските съзаклятници“ в пловдивския театър.

Някои от носителите на наградите "Икар" вече са известни – статуетката за чест и достойнство ще бъде дадена на актрисата Мария Стефанова, а Теодоси Спасов ще бъде отличен за световното си турне от гилдията на музикалните артисти.

Целия репортаж на Светослава Кузманова чуйте от звуковия файл. 

Интервюто на Даниела Големинова с Христо Мутафчиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени