Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на театъра:

"Дано играят добре" с първа постановка в България

Таня Йоргова и Стоян Руменин
Снимка: @theatregabrovo

"Дано играят добре" – така се нарича премиерният спектакъл, с който Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово посреща публиката си тази вечер.

Датата на премиерата не е избрана случайно – с най-новото си представление актьорите от габровската трупа отбелязват Световния ден на театъра – 27 март. По традиция, която води началото си от 1962 година, това е празникът на всички, които създават и обичат театралното изкуство, а инициативата е на Международния театрален институт.

Пиесата, с оригинално заглавие "Gretchen 89ff.", е на съвременния немски драматург Луц Хюбнер и се поставя за първи път на българска сцена. Сценичната версия и режисурата са на Ана Батева, която е работила по превода на Зорница Гешева.


"На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла”, разкриват от екипа на представлението.

Ролите изпълняват актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин, автор на музиката е Стефан Здравески.

В звуковия файл можете да чуете разговора в "Артефир" с Ана Батева, Таня Йоргова и Стоян Руменин.


И още един празничен акцент

За поредна година в Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България ще присъди своите годишни награди "Икар" на най-добрите постижения в сценичните изкуства.

В "Артефир" ви срещаме с някои от номинираните, а кои от тях ще получат престижното отличие, ще стане ясно на церемонията в Народния театър "Иван Вазов".

Отсега са известни единствено носителите на "Икар" в специалните категории.

Награда "Икар" за чест и достойнство се присъжда на актрисата Мария Стефанова.

Награда "Икар" за изключителен принос към българския театър се присъжда на актьора Антон Радичев.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена пряко от 19 часа по БНТ 2, както и на запис на 28 март от 22 часа по БНТ 1.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна