Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща книга на Иван Теофилов и Георги Господинов

"Сега повече от всякога виждам какво съм постигнал, пропуснал или пропилял“, заявява Иван Теофилов в края на книгата "За радостта и езика". В нея той разговаря в писма с Георги Господинов. А в заключението добавя: "Остава ми надеждата, вярата в преосмислянето, преимуществото на доброто, на което съдбовно му е отсъдено да надделява…"

Нейната необичайна форма, която не е анкета или интервю, а писмовен "разговор, припомняне и споделяне“, по думите на Георги Господинов, започва по време на пандемията в края на януари 2021 г. и завършва по време на война и "в един още по-луд свят". Две години писмата и бележките, обсъждането прелитат по мрежата, за да се получи този разказ от езикови картини, преизпълнени с живот. 

В деня на премиерата Иван Теофилов навърши 92 години.

За създаването на книгата разказаха и двамата, а композиторът Кирил Дончев изпя свои песни по текст на Теофилов от две постановки на Леон Даниел в съпровод на Антони Дончев – "Сизиф и смъртта" и "На приказки при Карел Чапек".

Чуйте репортаж от събитието с участието на Георги Господинов, Иван Теофилов и Кирил Дончев с песен от спектакъла "На приказки при Карел Чапек".

Снимки – Фондация "Комунитас"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени