Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Павлов, БГА: В България се доставя много скъп газ. "Булгаргаз" не успява да защити нашия пазар

Да се направи външен одит на обществения доставчик и да се установи как дружеството закупува газ, призовават от Българската газова асоциация

Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС

При евтин азерски газ и неползване на газа от Чирен, получаваме скъп газ.

Това заяви пред БНР председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

Българската газова система е свързана с европейската чрез холандския газов хъб TTF, чиято цена приемаме за референтна. През октомври 2022 г. цената на TTF е била с 47% по-ниска от нашата, за ноември с 57% по-ниска, през януари в България цената е била с 43% по-висока, а през март – с 20% по-висока, даде примери Павлов.

В предаването "Преди всички" той обясни, че подземното газохранилище в Чирен не съхранява голямо количество - максимумът е 550 милиона кубически метра. За миналата година са били нагнетени 480 милиона кубика, като за целия зимен сезон оттам са изчерпани само 54 милиона.

"В момента на българския пазар и без този газ от Чирен се доставя много скъп газ", обобщи ситуацията Пламен Павлов.

Проблемът е, че "Булгаргаз", който остана единственият търговец на газ с реална възможност да доставя, "бетониран" от парламента, доставя много скъп газ, който миксира в общото количество, коментира Пламен Павлов. 

"Булгаргаз" не успява да направи така, че да защити нашия пазар, подчерта председателят на БГА. По думите му сега, без "Газпром" дружеството няма готовност и капацитет. Едно от предположенията на Павлов е, че "Булгаргаз" работи неефективно.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


От Газовата асоциация призовават да се направи външен одит на обществения доставчик "Булгаргаз" и да се установи как дружеството закупува газ, който миксира.

Запитан кой следва да извърши проверката, Павлов уточни:

"Ако я прави БЕХ, те са свързани. Би трябвало да има външни участници в този процес."

Значителна част от членовете на БГА работят с природен газ като суровина и това, че свършва зимата, не прави положението за тях по-добро, отбеляза още Пламен Павлов.

"Ние чакаме бързо решение. Искаме много бързо да се вземат мерки, да се търсят източниците на тези течове, които се получават в системата."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!