Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имърсив танцово-театрален спектакъл разказва приказки от кухнята

"Приказки в Космоса: Неземни тайнства" представя скрития свят на професионалната кухня чрез танци. Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и творческият екип, с който работи – драматургът Антония Георгиева, артистичният сладкар Александър Цеков и група танцьори – създават танц с вкус на блаженство в пространството на ресторант "Космос".


Спектакълът представлява алтернативен кулинарен и сценичен разказ, който трансформира традиционните български приказки във вечеря преживяване. Героите от познатия ни български фолклор оживяват, а приказки като "Тримата братя и златната ябълка" и "Златното момиче" се превръщат в танц, съпроводен от петстепенно дегустационно меню. То е създадено от главния готвач на ресторанта шеф Владислав Пенов и неговия екип.

Артистите в "Приказки в Космоса: Неземни тайнства" разкриват физическото и психологическо напрежение, което се развива в една кухня и което до голяма степен следва своя лична хореография. Движението, екипната работа и вниманието към детайла са в основата и на двете изкуства – танца и кулинарията.


Спектакълът ангажира публиката и я потапя в своята приказка. Той припомня значението и вкуса на българската традиционна кухня, увлича в магията на танца и изстрелва човека директно в приказния свят на Космоса. Преди всичко обаче говори за любовта и уважението, с което трябва да се отнасяме към живота, и за нашето място в обществото, от което сме част.


Дегустация, близост и интимност в един имърсив танцово-театрален спектакъл, който тепърва ще разказва приказки в Космоса. На първо време на 29, 30 и 31 март в ресторант "Космос". Оттам Коста Каракашян и творческият му екип продължават с отличения спектакъл "Кухня", който ще може да бъде гледан на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC.

Представленията се реализират с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации".

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Фотограф: Борис Урумов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна