Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на жената в пърформанса "Булки"

Снимка: ФС на "Булки"

Пърформансът "Булки" се представи в Топлоцентрала, а днес ще се играе в пространството "Мозей". Проектът е резултат от съвместната работа на шест млади артисти. Целта е да се достигне до широка аудитория и да се запознае публиката с българските традиции и обичаи през призмата на съвременните форми на изкуство, посредством пряко, емоционално и физическо въвличане в пърформанса. Централен мотив е и ролята на жената в съвремието. Режисьорът е Иво Димчев, участничките Калина Терзиева и Вероника Преждарова, споделят какво е съвременното място и каква е ролята на жената днес:


"Всеки един от нас би имал различен отговор за образа на жената. За мен е интересно да погледна всички гледни точки. Има експериментален характер с текстове и движение. И в квантовите реалности субектът е този, който възприема. Самата публика като наблюдател възприема образа на жената или пък на себе си. Разглеждаме обичая за булките, защото не е модерно да си булка, но от призмата на постмодернизма и пърформанса връщаме този обичай и през фолклора и през народните танци."

Представлението работи с авторски текстове и спомени, ирония, хумор. Авторският пърформанс е резултат от работилницата Do Yourself A Favour през експерименталния поглед на Иво Димчев.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени