Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР кани на концерт, посветен на Рахманинов

Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова

Тази вечер Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин канят на концерт в зала "България" от 19 часа

С него музикантите ще се включат в честването на 150-ата годишнина от рождението на големия руски композитор Сергей Рахманинов, отбелязвана по цял свят, в навечерието на рождената му дата – 1 април.

Солист ще бъде 36-годишният пианист Андрей Гугнин, възпитаник на Московската консерватория, който гради международна кариера. Свирил е в престижни зали като "Музикферайн" във Виена и Карнеги хол в Ню Йорк, гостувал е на реномирани фестивали, сред които тези във Вербие /Швейцария/ и Рур /в Германия/. 

Концертът на Радиосимфониците е избран от европейски експерти за престижната селекция Premium Concerts, която включва транслиране на ексклузивни събития от водещи световни оркестри. 

В интервю за предаването "Преди всички" маестро Марк Кадин посочи, че тази седмица е много специална. Концертът тази вечер изцяло е посветен на Рахманинов


"Избрах емблематични творби за този концерт - най-първата и най-последната симфонични творби на Рахманинов. Ще започнем концерта с Фантазия за оркестър "Скала", която е написана, когато той е на 20 години. Много рядко се свири. Тя е доста сериозна и интересна. /.../ Ще чуем и "Симфонични танци" - това е неговият апотеоз, последната симфонична творба. Шедьовър".

Маестро Кадин смята, че при оркестровата музика руските музиканти изпълняват най-добре руската музика. "Не понасям руски оркестър да свири Бетовен - звучи като на китайски", каза той. 

Никога не съм имал проблем с това, че колегите нещо не разбират, отбеляза още Марк Кадин и добави:

"Не е тайна, че в последните 50-70 години много български музиканти, инструменталисти, са свързани с руската школа. В Москва, в Петербург бяха много студенти. Идват и преподаватели, които сега преподават в България, те са учили в Русия. Има връзка. Ние като славянски народи имаме много общи качества. В Русия и в България няма супер прецизност, като в Германия, Швеция. Ние нямаме такава, но шведите, норвежците, за разлика от нас, нямат такова усещане, някакъв дъх, нещо вътрешно".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна