Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Трябва да намерим мястото си на производител на отбранителна техника

Ивайло Калфин
Снимка: www.mlsp.government.bg

България трябва да намери своето място на производител на отбранителна техника в общата европейска политика, заяви в интервю за БНР бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му разходите за отбрана в Европейския съюз ще растат и политиките ще стават все по-координирани, както между страните-членки на Съюза, така и със стандартите на НАТО.

"Ако ще има единна европейска защита и България примерно ще е принудена да купува абсолютно всичко от други европейски страни и нищо да не продава, да не натоварва своята индустрия - това не е добре за нас", посочи той. 

Според него Европа има много добра отбранителна индустрия. "Но силата й ще бъде, ако го направи заедно. За да се изправиш и да бъдеш конкурентен срещу големите производители, ти също трябва да бъдеш достатъчно голям и достатъчно солидно подпомогнат от държавни поръчки". 

Високото производство на отбранителните мощности генерират икономически растеж, коментира още Калфин в предаването "Събота 150". По думите му трябва да се намери баланс между увеличените разходи за военно производство и останалите пера в бюджета, които не могат да бъдат пренебрегнати. Според него разходите за отбрана нарастват не само заради войната в Украйна

"Очевидно е, че вместо на международно-правни инструменти, Европа трябва да разчита за своята сигурност на усилване на защитната си сила. Разходите за отбрана ще се увеличат заради подобряването на въоръжените сили, на защитата на европейските държави. Откъде ще се намерят средства за това нещо - в основния случай това е публичен разход. Публичният разход по принцип дори съдейства на публичното потребление, съдейства за икономическия растеж".

Според него осигуряването на достатъчно ресурси на Украйна и повишаването на собствените отбранителни способности на страните-членки е единственият възможен път да бъде спряна Русия. ЕС е Съюзът, който най-силно подкрепя Украйна, отбеляза Калфин и добави:

"Не отдавна стана ясно, че войната няма да приключи бързо. Би трябва да се настроим, че това ще бъде продължаващ конфликт. Може би в един момент ще утихне интензивността му, ще се превърне в поредния голям замразен конфликт около Русия. Засега той е в много гореща фаза и единствената възможност е да се окаже сериозна помощ на украинската държава. В противен случай тя няма да има възможност да се справи с руската агресия. ЕС започна подкрепата и тази подкрепа трябва да продължи. Скъпо упражнение е това, но ако отпадне в този момент, би било много по-лошо". 

Европа не е във война, подчерта бившият външен министър и уточни: "Европа подкрепя Украйна, оказва й помощ, но не е пряко въвлечена във война. Надявам се и това да не се случи".

Според него обаче е очевидно, че войната на европейска територия е нещо абсолютно възможно:

"Разходите за отбрана изсмукват финансовия капацитет на държавите, но това предпазва от бъдещи военни действия".

Единна отбранителна система не е невъзможна, изказа мнението си Калфин. По думите му тогава разходите за отбрана от националните бюджети трябва да са сравними като проценти. В момента различните държави отделят различни средства за отбрана. Европейският бюджет няма как да поеме това, смята той.
 
Ивайло Калфин подчерта, че опасността от агресия и война е много голяма. Затова той би поставил разходите за отбрана на високи ниво в приоритетите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени