Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между славното индустриално минало и зелената сделка - размисли от Перник в изборния ден

Снимка: БГНЕС

Три региона у нас ще бъдат най-силно засегнати от зеления преход. Един от тях е Пернишкият. В началото на миналия век миньорският град е най-бързо развиващото се селище в следосвобожденска България. Там не само се копаят въглища, но и светва първата електрическа крушка и се изгражда първата електроцентрала. Мината строи болница, училище, стадион, плувен басейн.

И днес един от кварталите в центъра на Перник носи името "Монте Карло", защото там е била монтирана една от първите рулетки у нас, с която се развличали чуждестранните специалисти от Франция, Германия и Австро-Унгария.

Благодарение на мината, през 1929 година някогашното село става град. Още преди да е станало град обаче селището има водопровод и канализация, павирани улици, модерни за времето си квартали, театър и оркестър

Днес, наред с кризата, с инфлацията и войната, градът на черното злато е изправен пред ново предизвикателство - зелената сделка и предстоящите трансформации. Трансформации, каквито Перник веднъж вече е преживял със закриването на подземния въгледобив.

"Тецовете произвеждат над 30 и няколко процента от електроенергията. Въглищният басейн в "Марица Изток" си е наш продукт. Там се прави продукт с висока добавена стойност, който се ползва от бизнеса, населението, а също така се изнася на външния пазар. Ако ги няма тях, ще трябва да купуваме. Ще се загубят хиляди работни места. Когато се закриха мините, които работеха на подземен добив, никой не ни компенсира с нищо", коментира регионалният лидер на КТ "Подкрепа" Любомир Жотев и добавя, че България няма стратегия за това как ще се извършва преходът.

Снимка: БГНЕС

Сред перничани преобладава мнението, че и при зелената сделка каруцата отново е поставена пред коня.

"Аз не съм видял досега реална алтернатива, която да може да замени тези мощности, без да има въглероден отпечатък. Не говорим въглищата с газ да се заменят. Единствената реална алтернатива е подпомагане на домакинствата за инсталиране на локални соларни системи. Стъпката беше в правилната посока, но леко встрани, защото без акумулаторни батерии такива системи са почти безсмислени, без правото да се връща излишната енергия в мрежата. Истинският невъглероден източник е ядрената енергия. Там какви ли не лобита и игри се развъртяхасъс закриването на блоковете. Загубите са повече от парите, които ни дадоха."

Уморени от избори, притиснати от инфлацията, отчаяни от липсата на ясен хоризонт, днес, когато за пореден път застават пред урните, перничани очакват от политиците и от бъдещите народни представители да проявят мъдрост, да надживеят егото си и повече да мислят за хората.

"Да има нови производства. Половината Перник работи в София."

"Трудно е да вземеш решение за кой да гласуваш. Включително за тези, за които съм взела решение да гласувам, и там е с компромис."

Изборният ден в област Перник започна спокойно. Имало е единични случаи на неявили се членове на секционни комисии, но кворумът не е бил нарушен и секциите са отворили навреме. Районите около секциите се охраняват, осигурени са допълнителни дежурни, които ще реагират на сигнали за купен вот, както и за извършени престъпления във връзка с политическите права на гражданите. 

Право на вот на днешните избори имат 106 105 избиратели в региона - с около 500 по-малко в сравнение с изборите през октомври миналата година. Гласува се общо в 260 секции.

Изцяло хартиен ще бъде вотът в най-малката община - Ковачевци. 4 са подвижните секции, 9 - секциите за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Избирателни секции са разкрити в местните болници.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!