Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в Турция протича нормално, секциите са 162

| обновено на 02.04.23 в 14:57
Снимка: Мира Стефанова

До момента изборният ден в Турция протича нормално. За предсрочния вот в южната ни съседка има най-много секции – 162. В 97 от тях се гласува с машини. 

Над 20 процента от общо 737-те изборни секции зад граница са в Турция. От Министерството на външните работи съобщиха за проблем с машина за гласуване в началото на изборния ден в една от секциите в южната ни съседка, но той бързо е бил разрешен след намесата на техническото лице на място.

Изборният ден в Истанбул, където има 50 секции започна почти навреме. Снощи, часове преди вота, бяха сменени членове на секционни комисии в четири града на Турция - сред тях и Истанбул – в квартал "Авджълар".

Първият желаещ да гласува в Професионалната гимназия в населения предимно с българи квартал на мегаполиса Наум Наумов, беше пред училището още в 6:30 часа, но трябваше да изчака почти час, за да гласува, тъй като един от председателите на секционна комисия закъсня.

Първият вот в гимназията беше с машина:  

"Станах рано, защото ние сега постим и дойдох да гласувам";

"Гласувах да има правителство, това  - най -важното,   друго  - да има повече работа за народа", казаха избиратели.


Спокойно и без проблеми протича изборният ден в Турция. Сънародниците ни в южната ни съседка гласуват в 162 изборни секции. В 97 от тях вотът е с машини. Близо 700 души вече гласуваха в Професионалната гимназия в населения с българи квартал „Авджълар“ в Истанбул: 

Представители на изселническите организации помагат попълването на декларациите за гласуване на избирателите, които се затрудняват. Повечето млади хора, дошли да гласуват тук, не говорят български.  

От изселническите дружества очакват по-ниска избирателна на вота днес: "На хората им омръзна да отиват на избори. Както предишните избори - няма да има", каза един от техните представители.

А хората гласуват: 

"В България да е хубаво, пенсионерите да си вземат хубава пенсийка, да си има държава";

"В България искаме да има вече редовно правителство, дето да поеме отговорността";

"Глава трябва да си има, като няма глава - няма нищо".

Близо 14 хиляди души са гласувалите в Истанбул към 15 часа, по информация на БНР.  Сънародниците ни там упражняват вота си в 50 секции.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна