Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Николай Янев, Виена: Изборният ден тук протича нормално

Около 600 души се очаква да гласуват там днес

Снимка: личен архив

Нормално протича изборния ден в една от секциите в българското посолство във Виена, съобщи за Радио България сънародникът ни Николай Янев. До момента са гласували около 100 души, като едва 10-има са го сторили с хартиена бюлетина. По списък за гласуване в тази секция са записани 70 души, но по традиция правото си на вот там упражняват много повече, тъй като секцията в посолството ни в австрийската столица е най-натоварена. На последните избори през есента на 2022 в нея гласуваха близо 600 избиратели. Броят им днес се очаква да е сходен. 

"В петък започна пролетната ваканция за всички ученици във Виена и много от семействата, които имат деца не са в града – обяснява българинът. – Част от тях са съчетали католическия с православния Великден и вероятно ще гласуват на други места. Затова очаквам това да направи избирателната активност една идея по-ниска."

Всички членове на секционната комисия са на своите места още от вчера, когато са приемани изборните книжа. Според Янев изходът от изборите днес ще бъде сходен с този, който имахме през октомври м.г.

Николай Янев

"Вероятно няколко процента ще изиграят някаква решаваща роля, но се надявам, че онези, които бъдат избрани, ще влязат в парламента със съответния дълг към избирателите и ще подходят към задачата да излъчат правителство и да работят в парламента достатъчно отговорно."

Липсата на редовно правителство на страната ни се е отразило на сънародниците ни в Австрия и имиджа на държавата ни там с един конкретен казус:

"Тук, в Австрия, липсата на редовно правителство доведе до известно забавяне на избирането на нов посланик и близо две години имахме изпълняващ длъжността – казва Николай Янев. – От гледна точка на една нормално функционираща администрация сигурно буди въпроси – предполагам австрийците са се чудили, дали България не им дава някакво дипломатическо послание. Моето обяснение за подобни забавяния е в ненормално функциониращата администрация в България."

Чуйте цялото интервю с Николай Янев в звуковия файл.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна