Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Изборите в Краков протичат спокойно

"Хората все още гласуват с надежда", казва ни Катерина Игнатова

Полша, Краков
Снимка: pixabay

По официални данни на българското Министерство на външните работи (МВнР), в Полша пребивават около 4000 български граждани. По-голямата чат от тях живеят в столицата Варшава. Немалко са сънародниците ни и в един от най-старите и красиви европейски градове – Краков. Именно на тези две места са отворени и изборни секции за гласуване днес в Полша.

Изборния ден в Краков протича спокойно и нормално, каза за Радио България Катерина Игнатова, секретар на секционната комисия там. Към 13 часа българско време, правото си на глас са упражнили 27 българи.

"Интересното е, че имаме гласували, пропътували големи разстояния, за да дойдат до изборната секция в Краков. Имаме хора, които са от остров Ман, но по стечение на обстоятелствата са в Полша и гласуваха при нас. Имаме и няколко българи, които са пътували от Вроцлав, което е на 270 км или над три часа път от Краков. Има много млади избиратели, за които това са първи избори, и нещото, което ми направи впечатление днес е гражданската отговорност, която всеки изразява. Хората все още гласуват с надежда."

Катерина, подобно на много българи зад граница, признава, че има умора от многото предсрочни вотове, а за да прави нещо многократно, човек трябва да вижда смисъл в него. Граждански ангажираните българи, които пътуват часове, за да пуснат бюлетина си в урната, са нейната мотивация и смисъл да участва в почти всички проведени български избори в Полша за последните пет години.


"Аз съм ангажирана и като доброволец с Българското училище в Краков и помагам на децата да не губят връзка с корените си, което според мен е начин на бъде създадена и отгледана една общност, далеч от дома. Просто изборите в чужбина са един по-различен процес от това, което са те в България. За нас те са начин, по който хората могат да се почувстват по-близо до дома си в този ден повече от всички останали дни. Това ме мотивира и се надявам сънародниците ми да не са изморени, както и ние не сме, и да гласуват."

Българската общност в Краков е задружна, млада и активна, категорична е Катерина.

"Имаме Българско училище, където всяка събота децата учат български език, има българска група по танци "Иглика", която преди няколко седмици чества 20-годишнината си. Българската общност е много активна и аз съм горда да бъда част от нея."

И въпреки, че за тях, българите в чужбина, изборите са един своеобразен празник и възможност да се видят, то днес всички в Краков си пожелават да не се виждат в следващите четири години по този повод. "Да го правим само по други, неофициални поводи", пожелава си и Катерина Игнатова. 

 

"Ситуацията в света е несигурна и трябва да има отговорност. Както гласоподавателите днес са отговорни, така и политиците утре трябва да бъдат отговорни в своите решения. Навсякъде в момента хората живеят по-трудно отпреди година-две. Аз виждам това, защото и в Полша е така и е много важно всеки да бъде отговорен в действията си, за да се случват нещата по най-добрия възможен начин."

Снимки: pixabay, личен архив

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна