Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Невиждана досега избирателна активност в Цариброд

Българи от страната масово гласуват в близкия сръбски град, съобщава Борис Лазаров

Снимка: БТА/ в. „Ново братство“

Журналистът от двуезичната "Радио Телевизия Цариброд" Борис Лазаров съобщи за Радио България, че в граничния град в Сърбия има рекорден прилив на избиратели от България. Това се случва на втори поредни избори, но този път желаещите да гласуват в близката чужбина са хиляди. "Наблюдавам нещо много интересно – днес е ден за туризъм в Цариброд", каза Лазаров в разговор с Иво Иванов:

"Тук виждам цяла сутрин, откакто беше открита избирателната секция, млади хора между 20 и 30 години от Бургас, Варна, София, Кюстендил, които гласуват в Цариброд. Моят въпрос към тях като журналист беше, за какво гласуват в Цариброд? Те ми отговориха, че им е по-близо – вместо Обеля, Овча купел и Люлин (квартали на София – бел. ред.), да гласуват в Цариброд. Какви ще са резултатите от Цариброд – довечера ще видим. Но такава избирателна активност, за които и да е било български избори в Цариброд досега не се случвала. Откъде се появиха тия хора? Пак казвам, става дума за хора между 20 и 30 години, млади хора. Радвам им се, че са тука. Но за мен това е един сигнал, че нещо прави изборите в Цариброд не наред."

Снимка: Борис Лазаров

По думите на Борис в избирателния списък на секцията в Цариброд са записани 83-ма души. "А говорим за хиляди хора, които са днес тук", казва ни той:

"Не мога да кажа откъде идват. Аз ги питах, казах ви какъв е отговорът. Ето и в момента минават покрай мен, нали ги чувате?", обяснява Лазаров и изразява убеденост, че това ще промени вота на сънародниците ни в Цариброд. От своя страна избирателната комисия също не може да поеме такъв наплив от гласоподаватели.

На въпроса, кой има полза да подмени вота на избирателите в Цариброд, Борис Лазаров отговори:

"Аз мога да ви го кажа, но ако ви го кажа и аз и вие ще си загубим работата. Аз съм на малко място в Цариброд, знаете за какво става дума."

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!