Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Българи от Германия: Важно е дали политиците ще мислят само за себе си или и за България

Без проблеми и с надежда за една по-добра България протича изборният ден в Меминген, Дюселдорф и Мюнхен

Три от изборните секции в Мюнхен бяха открити в местен хотел
Снимка: Мирослав Тодоров

230 души се очаква да гласуват в секцията, открита в германския град Меминген, заяви за Радио България един от членовете на комисията там Ирина Пренчева. Според нея едва около 15 от гласоподавателите няма да посетят секцията заради започналата ваканция преди католическия Великден на 9 април.

Ирина Пренчева (вляво, седнала) с останалите членове на СИК Меминген

„Не виждам умора от натрупалите се изборни кампании. Хората от общността продължават да идват и гласуват с надежда за по-добро, а решението на политическата криза, в която се намираме, зависи от политиците и това дали ще мислят само за себе си или и за България“, казва сънародничката ни.

Много повече сънародници –  между 2500 и 3000 – се очаква да гласуват днес в четирите изборни секции в Мюнхен, открити в местен хотел и в сградата на Генералното консулство на България в града. Комисиите работят в пълен състав от по 7 членове.

Мирослав Тодоров

Избирателите в Мюнхен гласуват с надежда за една по-добра България – заяви пред Радио България сънародникът ни Мирослав Тодоров. –  Искат тя да стане и остане истинска европейска държава и да има потенциал и стимул за връщането на тях и техните близки обратно в родината. България, която оказва помощ или поне не пречи на своите граждани зад граница и България, която се грижи за достойните старини на нашите близки.“

Въпреки високите очаквания за бъдещето, сънародниците ни в този германски град предполагат, че предстоят нови избори през есента.

Спокойно и законосъобразно протича изборния ден в Дюселдорф. Там българите гласуват в две секции, разположени на един и същ адрес. И двете комисии работят в пълен състав и процесът протича нормално.

Двете секции в Дюселдорф бяха разположени на един и същ адрес

Даниел Димов е член на една от комисиите в града и пред Радио България обобщи очакванията на съгражданите си така:

Даниел Димов

Надеждата на всички гласуващи е да бъде съставен кабинет, който да може да поеме отговорност и да се погрижи за инфлацията и актуалните проблеми в контекста на Европа и света. Оптимист съм и силно се надявам, че такова решение ще бъде намерено след тези избори, защото народът има нужда от това.“

А докато очакваме управниците да се погрижат за благополучието на хората, спасението е в собствените ни ръце. Затова Даниел отправи апел за помощ към пътуващите днес, утре или в близките дни от град Меминген към България - да съдействат с превоза на лекарство, нужно за лечението на болно дете в България.

Снимки: предоставени от събеседниците


По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!