Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Българи в Северна Ирландия: Политическият ни елит трябва да е узрял за компромиси в името на държавата

Снимка: Facebook/bulgarianembassy.dublin/

В българската избирателна секцията в град Енис, графство Клер, Северна Ирландия, гласуват не повече от 150 човека. Въпреки че до началото на изборите са били регистрирани едва 14 желаещи, в ранния следобед секцията бяха посетили повече от половината гласоподаватели. Това кара организаторите на изборите да предвиждат висока активност до края на изборния ден там.

Даниела Георгиева е председател на българското дружество "Васил Левски" в гр. Шанън, което преди 10 години организира първите български избори, проведени далеч от Дъблин. Сега икономически причини наложили секцията да се премести в близкия до Шанън град Енис, но така или иначе българите познават мястото и не пропускат да гласуват. По думите на Даниела Георгиева, активността на сънародниците ни в чужбина е голяма, защото те най-добре виждат кои са най-наболелите проблеми в родината и имат възможност да сравнят политическата система в страната, където живеят, със ситуацията в България.

"Трябва вече нещо да се случи, не може една държава да бъде оставена да върви на самотек – казва Даниела Георгиева пред Радио България – А България има уникален потенциал, който трябва да се използва, не да се остави всичко на временни решения, без дългосрочни планове, без далновидна политика. Крайно време е партиите в България да загърбят егото си, тесните си програми и платформи, и да се опитат да направят нещо за народа. Дори в Ирландия двете враждуващи, най-стари опозиционни партии се обединиха, за да има правителство. Те се разбраха да си разделят мандата и дори единият лидер беше премиер за половин мандат, а другият е премиер в момента, само и само да вървят нещата. Когато това се случи и в България, тогава аз ще повярвам, че нашите политици са дораснали и не мислят на първо място само за себе си. Голяма част от нашите гласоподаватели споделиха, че след няколко месеца пак ще се видим на изборите. Това за мен показва, че хората искат промяна, но не се надяват, че тя ще се случи. Аз искрено се надявам, че българският политически елит вече е узрял до необходимия компромис в името на държавата."

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна