Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Венцислав Георгиев, Лас Вегас: Корупцията е убиец на всякакво развитие в родината ни

Симеон Ангелов: Която и партия да дойде на власт, животът на средностатистическия българин не се променя

7
Изборната секция в Лас Вегас
Снимка: Мария Самичкова

С напредването на изборния ден в Лас Вегас, щата Невада, се увеличи и желанието на сънародниците ни там да гласуват, научаваме от репортажа на сътрудника ни отвъд Океана Мария Самичкова. Над 200 човека са гласували до обяд, казва Венцислав Георгиев, член на избирателната комисия, която обработва документите в българското бистро, където се провежда вотът. По думите му, проблеми с машината за гласуване са наложили на няколко пъти да се премине към гласуване с бюлетини, но след това са се връщали отново към вот с машина, тъй като е по-бързо и хората предпочитат този вариант.

„Най-голяма активност тук съм виждал на парламентарните избори на 4 април 2021 година, когато гласуваха близо 800 българи. Това пак не е особено висока активност, на фона на броя български емигранти във Вегас- над 7 хиляди, т.е. около 10 %. С всеки следващи избори желанието за гласуване намалява“, казва Георгиев за Радио България.

От българските политици очаквам ясна позиция на България спрямо конфликта между Русия и Западния свят. Това явно е сблъсък между две ценностни системи и аз бих искал да знам каква ще бъде точната позиция по този въпрос, тъй като България може да бъде въвлечена в една доста тежка ситуация относно войната в Украйна. От друга страна борбата с корупцията е един от най-големите бичове за нашата икономика и за хората, които живеят в България. Ние тук не го усещаме, но като отидеш в страната, винаги се сблъскваш с тези проблеми“- споделя сънародникът ни, който близо четвърт век живее далеч от Родината. Признава, че носталгията си казва думата и мечтае да може да се завърне.

Симеон Ангелов също живее повече от две десетилетия в Америка. Близките му са в България и той всеки път гласува с надеждата за промени, защото, „която и партия да дойде на власт, животът на средностатистическия българин не се променя“. Дали ще се върне в България един ден?

„Като баща на семейство бих казал, че ако нещата се променят един ден за българския народ – да“, категоричен е сънародникът ни пред Мария Самичкова и Радио България.


На територията на Съединените щати се гласува в 56 секции, а посланикът ни Георги Панайотов призова българите отвъд Океана към действие: "Демокрацията се крепи на избирателната активност и аз призовавам всички български граждани да упражнят правото си на глас, защото по този начин техният глас ще има значение. Ако не отидат да гласуват, няма да бъдат чути." 

Посланик Панайотов разясни и кога могат да се очакват първите резултати от гласуването в Америка:

"Ние не чакаме да затворят всички секции на територията на САЩ, за да уведомим какви са резултатите, а всяка секция, когато приключи работата, уведомява Централната избирателна комисия какви са резултатите и чака потвърждение от ЦИК за това, че те са подадени по коректен начин и едва след това се разпуска секционната избирателна комисия", посочи дипломатът пред кореспондента на БНР Младен Петков.

Текст: Елена Каркаланова /по репортажи на Мария Самичкова и Младен Петков/

Снимки: Мария Самичкова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна