Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Фили Ладжман от Австралия: Крайно време е да приключим с този дяволски кръг и с апатията

Снимка: личен архив

"Едва ли ще кажа нещо по-различно от това, което всички българи по света имат като надежда след тези избори. На първо място, искаме те да са последни, т.е. да са такива, че да създадат една стабилно правителство и да се приключи този дяволски кръг от едни избори към други" – каза в интервю за Радио България Фили Ладжман, изп. директор на българската секция на австралийското обществено радио SBS, което е с 46-годишна история и многобройна аудитория на континента. Според българската журналистка хората са много уморени. "За две години 5 пъти гласуваме. Това наникъде не води държавата, както и хората, които живеят в нея. Създава се една безпътица и безнадеждност", убедена е Фили Ладжман. Според нея ситуацията в деня след вота е била абсолютно непредвидима:

"Какво става в момента е трудно да се предскаже. Но по един или по друг начин, нещата са в лимбо (състояние или мястото на престой, което не е включено в ада, в чистилището или рая – бел. ред.). Защото ние не знаем в каква посока ще завие корабът на държавата ни. А това е много критично, защото от завоя, който ще се вземе, ще зависи накъде ще се ориентира България. Става дума не само за стабилност, от гледна точка на икономиката ни, но и стабилност в политически и геополитически план."

Една от основните теми в тази предизборна кампания беше евроатлантическата ориентация на България в условия на бушуващ военен конфликт. Дебатите за европейската солидарност, дали да подкрепим Украйна с оръжие и кой е виновен за войната нажежиха до предел страстите, превръщайки се в още един повод за разделение в обществото. Каква позиция ще заеме новата власт? "Ние знаем, че има реална възможност страната да се ориентира отново към Русия. Знаем, че другата възможност е тя да остане абсолютно лоялен и активен член на ЕС. Но накъде ще завие България след вчерашните избори е трудно да се предскаже" – казва Фили Ладжман. Какви са очакванията ѝ след вота?

"Очакванията ми, като българин в чужбина, са, че България ще остане в ЕС, че ще намери начин да стабилизира икономиката си и ще намери начин да се приравни по критериите на ЕС за ограничаване на корупцията, за извеждане на една добра реформа на икономиката в сферата на пенсионното осигуряване и във всичко, което прави живота на хората по-лесен и по-щастлив."

Какво ни пречи на нас, българите, да изберем нормален парламент, който да произведе действащо правителство, способно да изведе държавата от задънената улица?

"Това, което ни пречи и което най не ни достига е гражданска активност. Има апатия в обществото, има незаинтересованост, има отчаяние! Всичко това убива гражданската активност. Защото при една реална гражданска активност ще се получат избори, при които хората наистина ще кажат какво искат и кого биха избрали да ги управлява. За жалост този нисък брой на гласоподаватели, които отиват до урните е причина в парламента да попадат хора, които не са заинтересовани от напредъка на страната, а от своите лични интереси. И оттам идва проблемът" – казва в заключение Фили Ладжман.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!