Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски…

За българчетата в Ирландия Васил Левски е супергерой

Вече 11 години сънародниците ни в Шанън се обединяват около свое дружество и неделно училище с името на Апостола

7
Снимка: Дружество „Васил Левски“ - Шанън

През последните 20 години расте броят на българите, установили се да живея и работят в една от най-отдалечените от родината точки на Европа – Ирландия. Не само столицата е притегателен икономически център, но и малкият, разположен в западната част на страната град Шанън. Там вълната емигранти от България пристига през 1999, 2001 г.. И тъй като новодошлите били млади хора с деца, много скоро почувствали нужда от създаване на свой български център и просветно средище.

Така сънародниците ни в Шанън основали преди 11 години дружество с идеална цел, което нарекли на името на националния ни герой Васил Левски.

Задачата на тази българска организация на чужда земя била да подготви и създаде неделно училище в ирландското градче. Днес школото е притегателен център за цялата българска общност там и също носи името на Апостола. В момента негови възпитаници са 29 деца, в различна училищна възраст, всяко от които идва в класната стая, водено от желанието на семейството да се учи и говори на български, макар и далеч от родината. Най-голямата гордост на Дружество „Васил Левски“ - Шанън е, че въпреки липсата на преподаватели, с лични средства и с помощта на МОН от България, все пак успяват да дават знания на децата с български произход в Ирландия. Казват, че в това отношение са постигнали много, защото се опитват да осигурят максимално пълноценна информация за България и да отговорят на всички въпроси, които вълнуват учениците.


Даниела Георгиева е председател на Българското дружество „Васил Левски“ и буквално прекарва всеки свой почивен ден в неделното училище. Като организатор и доброволец в учебната работа, много пъти е разговаряла с децата за българските национални герои, и особено за ролята и делото на Васил Левски в родната ни история.

По нейна инициатива българчетата откликнаха на поканата на Радио България да станат част от инициативата ни за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола.

"Видеата и есетата, написани от по-големите ни ученици, умишлено не са редактирани, за да се види как точно мислят децата, защото техният поглед към Левски е много интересен и за нас, възрастните" – казва Даниела Георгиева. (Пълните записи на учениците ще намерите във Фейсбук страницата "БНР-Радио България за българите по света"). 

"Най-големите виждат във Васил Левски политическа фигура, а най-малките - една фикция, някакъв човек от приказките. С децата на 10-11-годишна възраст беше най-забавно да се коментира Васил Левски, защото те не могат да повярват, че е съществувал такъв човек, който е бил и достатъчно харизматичен, за да поведе толкова много българи след себе си, и достатъчно интелигентен, начетен, добре говорещ, добре изглеждащ, здрав физически, за да може да извърши толкова дълги обиколки във всички сезони из България. Затова едно от децата ми каза, че си представя Левски като един супергерой. Дори го описа като като човек от приказките, с лилава коса и с оранжеви дрехи. Аз попитах, след като вижда портрета, как смята, че може да е с оранжева коса и други странности, а момиченцето ми отговори, че не може да съществува такъв човек, освен ако не е извънземен или супергерой. Това много точно обяснява тяхната гледна точка. И наистина, Левски е бил толкова невероятен във всичко, че децата не могат да си представят, че такъв човек е съществувал. Толкова много е направил за България, че едва ли ще се роди друга подобна личност. Въпреки, че в ежедневието си едва ли някой се сеща и за това, но ние българите сме му изключително задължени, защото идеите на Левски са толкова напредничави за времето си, че той отправя пророчески послания към нас, бъдещите хора на България. Това е уникален национален герой и можем само да се гордеем, че се е случило той да се появи точно в историята на България."

Българите в Ирландия неслучайно са поставили името на Апостола като название на своята организация. Искат с това да покажат, че залагат на идеята винаги да търсят истината и чрез истината да възпитават и образоват децата си. А името идва спонтанно:

"Аз предложих това да бъде някоя светла личност, за да сме като една духовна светлина сред българите, и няколко човека в един глас възкликнаха „Васил Левски!”. Това ми даде уникално усещане, защото дори само думите „светла личност” извикват в съзнанието на всеки българин на първо място образа на Левски. Той е действително може би единственият наш национален герой, който никой не е успял да очерни под някаква форма или да омаловажи неговите възгледи", сподели Даниела Георгиева пред репортера на Радио България Гергана Манчева.

Снимки: Дружество „Васил Левски“ - Шанън

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.
По публикацията работи: Марта Рос
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени