Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски…

Училище "Васил Левски" в Сарагоса вече 14 години подклажда паметта за България и героите ни

Лилия Димитрова: За да ни уважават в Испания, ние трябва да познаваме нашата история и род, заявявайки гордо, че сме българи

25
Снимка: БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса, Испания

Образът и делото на Апостола на свободата изникват в съзнанието на всеки българин, когато трябва да назове името на роден герой. И макар историците да спорят за някои моменти от живота му, той наистина заема централно място в сърцето на своя народ. Доказателство за това са множеството паметници, разпръснати от сръбския Цариброд до далечна Аржентина, имената на различни институции сред които безброй училища в страната, както и на десетки зад граница.

"За децата това е героят с най-светлите идеи – казва Лилия Димитрова, директор на БНУ "Васил Левски" в Сарагоса, Испания. – Той първи достига до идеята, че България няма да се освободи без подготовка на организации във всеки град и село. За учениците ни е много интересно от гледна точка на съвременния свят, как Апостолът обикаля от място на място, рискувайки живота си, поддържа чисти идеалите си и дава всичко за свободата. Те знаят всички негови завети и са горди, че училището им носи името на най-чистия и светъл герой в нашата история."

Директорката на училището Лилия Димитрова

Българската общност във втория по големина испански град Сарагоса допреди пандемията наброява 800 души, а в областта Арагон са били около 5000. Сънародниците ни са заети основно в селското стопанство и в производството, тъй като в района са изградени много фабрики.

Броят на учениците, които посещават училище "Васил Левски" е различен – между 28 и 37. "Някои деца, родени в смесени бракове, в които нямат възможност да практикуват българския език, се отказват да посещават заниманията. Други пък са упорити и продължават, въпреки неудобствата, които им създава пътуването всяка неделя" – споделя ни Лилия Димитрова.

"Най-големите герои са родителите, винаги повтарям това! В Испания разстоянията са много големи. Мога да дам пример с едно семейство, което вече 8 години пътува по 80 километра всяка седмица, за да може детето им да посещава нашето училище – споделя директорката. – При това в единствения свободен ден, който имат. През годините вече в Испания порасна и второ поколение деца, които, макар да живеят в тук, се чувстват българи, защото корените им са такива. За да ни уважават, ние трябва да уважаваме и познаваме нашата история и род, заявявайки гордо, че сме българи."

Уроците по родолюбие са важна част работата с децата в училище "Васил Левски" в Сарагоса. Българчетата с ентусиазъм се включиха и в инициативата на Радио България „С мисъл за Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, като ни изпратиха видео и снимки от урока по безсмъртие, в който са участвали учениците от всички класове на школото." Гордеем се, че носим неговото име и се стараем да следваме заветите му!" – написаха ни те.

"Училището ни участва в много инициативи, организирани от училища и институции в България! В подготовката и организацията на годишнината от гибелта на Левски се включиха и студентите от Великотърновския университет, които са на стаж тук" – съобщи за Радио България г-жа Лилия Димитрова.

Вижте Част от урок на тема „Васил Левски 150 години БЕЗСМЪРТИЕ“. Презентация на Ива Сахлийска – учител в БНУ „Васил Левски“ – Сарагоса /Испания

Създадено през 2009 година, в началото училището работи изцяло на възрожденски начала в помещение, предоставено от общинския съвет на Сарагоса. От 2014-а то извършва дейността си по програмата "Роден език и култура зад граница" към Министерството на образованието и науката. Средствата, които получават оттам им позволяват да са едно от малкото неделни училища, които не събират такси за обучението на децата.

Като отплата за грижите и всеотдайността си, учителите там получават невероятно уважение, благодарност и любов от страна на децата и семействата на българите. Това е отплатата за отделените време, знания и емоции вече 14 години на ползу роду – да пазят жива искрицата на любовта към България у децата, част от които са родени в далечна Испания.


Вижте още:

Снимки: БНУ "Васил Левски" в Сарагоса, Испания

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!