Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да изберем подходящите декоративни растения?

| обновено на 26.04.23 в 14:56
Снимка: Ани Петрова

България може да се похвали със сериозни традиции в производството на декоративни зелени растения. Въпреки че отрасълът е сравнително млад, нашето производство се развива бързо след 90-те години.

Засаждането на трайни растения е много важно за нашия дом, градина, парково или предблоково пространство. Те не само ще ни радват с красивия си вид, но ще подобрят и качеството на въздуха.

Какви растения да изберем?

По думите на Таяна Бояджиева, ландшафтен архитект и председател на Асоцията на производителите на декоративни растения в България, растенията, които са произведени в България, са много подходящи за нашия климат, защото са свикнали с него. Но когато говорим за вносни растения, трябва да бъдем много внимателни, защото те може да пострадат при изменението на климата.

Хората, които се занимават с този сектор, могат да намерят средства за своя бизнес от различни източници. Например, България е финалист в един много интересен европейски зелен проект, който ще подпомогне развитието на отрасъла в страната.

В ефира на “Нашият ден“ тя обяснява също, че на българския пазар се купува и потребява всичко. Споделя, че има голяма разлика между получаването на букет цветя и получаването на живо цвете. Живите растения растат пред очите ни и представляват не само красива декорация, но са и символ на любовта и грижата.

“Ако ви подарят магнолия например, която е мъничко дръвче, когато я подаряват, а после расте пред вас, сякаш любовта расте пред очите ви“, твърди тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна