Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чолаков за киното с пари и правила

Снимка: Pixabay

В държава като България – малка и част от ЕС – киното се финансира главно от държавата. И тук винаги настъпва въпросът какво всъщност е участието на държавата в кинопроизводството ни и какви правила диктува тя.

"Правилата, за съжаление, в момента не са от най-добрите, доколкото има разминавания в нормативни документи, които на практика доведоха до блокиране на всички проведени сесии след приемането на измененията в закона“, каза в "Кино с думи“ Георги Чолаков, продуцент, оператор и бивш директор на Националния филмов център.

Той е сред кинодейците у нас, които се борят за промяна в правилата и вярват, че въпреки малките финансови възможности на страната ни – киното се прави с пари.

Нискобюджетните сесии са един от начините младите режисьори да достигнат до своя дебют, твърди още Чолаков. Продуцентът е на мнение, че трябва да се дава път на тези, които могат да мислят и искат да правят кино. Най-малкото за начало е добре да получат финансиране за късометражните си филми, с които да заявят уменията си и да получат шанс да се докажат.

Въпросите на съвременността пък са това, върху което трябва да се работи. Важното обаче е режисьорът да знае какво иска и да не се страхува да влезе в разговор с екипа си.

От думите на Георги Чолаков става ясно, че с днешна дата се лутаме между закона и правилника за българското кино, но все пак вървим бавно към решение на проблемите.

Чолаков участва в създаването на много български филми. Той е точното око зад камерата и основател на "Геополи филм“ заедно с Павлина Желева. Сред филмите, които са продуцирали, са "Шантав ден“, "Прима примавера“, "Реквием за госпожа Й“ и "Чудо“, получили немалко престижни отличия. От 40-ата "Злата роза“ насам имената им откриваме и зад "Изкуството да падаш“ – дебют на Орлин Милчев, и "Анна“ – също дебютен филм, но на Боримир Илков-Боно.

В звуковия файл чуйте повече за това какви правила са нужни, за да може киното у нас да създава качествена кинематография и да дава път на младите творци, и към какви промени в Закона за филмовата индустрия се стремят кинаджиите у нас.

Снимка – Pixabay
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна