Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извън града: Животът в Шкорпиловци и чарът на неговия уникален плаж

| обновено на 15.05.23 в 08:37
Снимка: Уикипедия

В сърцето на Черноморието се крие малкото и уютно село Шкорпиловци. Секретарят на читалище "Пробуда" Кристина Кръстева разкрива в предаването “Нашият ден“ част от неговите красоти и споделя своите впечатления от живота в селището.

Шкорпиловци, разположено на 40 километра южно от град Варна, е дом на 813 жители. Но за селото е характерно нещо по-специално – неговата плажна ивица. С 13 километра дължина, това е най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие. Плажът на Шкорпиловци на места достига до 100 метра ширина, което го прави най-просторния плаж в района.

Името на селото е свързано с братята Карел и Херман Шкорпил, чехи по народност, които са историци, археолози, учители и изследователи. През 80-те години на XIX век те пристигат в България и оставят своя отпечатък. Предишното име на селото е Фандъклъ, което в превод от турски език означава лешникова градина.

Освен своите природни красоти, Шкорпиловци е богато на история и културно наследство. Недалеч от селото се намират останки от четири антични селища, което е свидетелство за дългата история на региона.


В предаването Кръстева откроява и едно емблематичното събитие за Шкорпиловци – Седмицата на морето, която се провежда през първата седмица на август.

Седмицата на морето в Шкорпиловци е едно от най-очакваните събития на годината. Богатата програма включва разнообразни забавления за всички посетители. Фолклорни и естрадни изпълнители разнообразяват атмосферата, а общинският духов оркестър носи настроение и радост на всички присъстващи. Турнирът по табла пък е вълнуваща възможност за състезателност и забавление, а рисуването на асфалт предизвиква творчеството на малки и големи. Обичайно програмата включва и концерт на гост звезда.

В разговора секретарят на читалището споделя, че през летните сезони животът в Шкорпиловци е много приятен, а през останалите селото предлага по-тих и спокоен ритъм. По думите на Кръстева много от местните хора работят в близките градове.

Тя споделя още, че е имала възможност да пътува за кратко в чужбина, но в България се почувства най-добре. “Няма по-хубаво от бащиния дом!“, твърди тя.

В завършек на интервюто, Кристина се обръща към всички слушатели със сърдечна покана. Тя ги приканва да посетят това красиво селце през летния сезон и да се насладят на всичко, което то предлага.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Уикипедия, facebook/Шкорпиловци
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна