Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Титания Хаос: Да си клоун е начин на мислене

"Моето желание е при общуването с мен като клоун на човек да му стане по-леко и по-проветрено на душата. В основата на това да си клоун е именно връзката с публиката. Важно е да имаш чувствителност, за да можеш да усетиш другия и докъде можеш да отидеш" – казва Татяна Петкова или Титания Хаос, която е психолог, полиглот, преподавател по чужди езици и клоун. Тя играе своите спектакли в театър "Оле" във Виена, но обича да излиза и навън, за улични представления. "Излизам с костюм, избирам си място, нося си помощни средства. На улицата най-големият ми съучастник са децата, а най-големият ми враг е мобилният телефон. Голямото предизвикателство е да привлечеш внимание."

Татяна Петкова беше в България за няколко дни, за да проведе уъркшоп "Хумор, смях и клоун ателие" и да предложи техники за проветрение на душата. "Техниката за проветрение на душата се казва Смях. Да се посмееш на себе си е добър начин да се поотпуснеш. Каквото и да правим, винаги имаме някакъв вид стрес. – казва тя – Една от целите на такъв вид уъркшопове е именно намаляване нивото на стреса. Да си клоун значи начин на мислене, начин на решаване на проблеми по нетипичен начин. Колкото и хора да има на земята, толкова са и клоуните, защото всеки един от нас таи някъде малкото дете в себе си".

"Нещата, на които се учиш в рамките на клоунстването, са неща, които можеш да ползваш във всички сфери на живота и моята мечта е то да се изучава в училище" – казва още тя.

Снимки: личен архив на Татяна Петкова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна