Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Орденът на еднорога“ – световна анимация с активно българско участие (видео)

| обновено на 18.05.23 в 11:04

Анимационният сериал "Орденът на еднорога" е сбъдната мечта за талантливия режисьор Генди Тартаковски. Той споделя, че идеята за сериала му хрумва още преди повече от 20 години, докато работи за Cartoon Network. Въпреки това проектът е оставал неосъществен до този момент.  

"Змей" е българско студио, основано през 2015 година в София, което се отличи със създаването на "Златната ябълка" – първият анимационен сериал, базиран на българския фолклорЕкипът на "Змей" е отговорен за анимацията, фазирането, почистването и оцветяването на сериала, като включва над 40 аниматори. Сътрудничеството между "Змей" и френското студио "La Cachette" довежда до реализацията на сериала. 

В “Нашият ден“ Димитър Петров и Станислав Цветков, двама български аниматори, разказват за участието си в проекта. 

"Първоначално се събрахме покрай проекта “Златната ябълка“, който е първият български анимационен сериал, базиран на български фолклор", казват те. Работейки през годините по създаването на “Златната ябълка“ и реализирането му, се появяват и други възможности.

Разбрахме, че трябва да имаме функциониращо студио, за да получим този проект. Видяхме, че в България има много професионалисти, които нямат алтернатива и след завършването си се налага да емигрират“, споделят още аниматорите в ефира на “Нашият ден“.

Твърдят също, че втората им цел е била да задържат тези хора или да ги върнат в България.

“Да развием и тук такава индустрия, за да не се налага на хората да работят в чужбина“, посочват те.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна