Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Николова и Николай Генов разказват за Индия в 752 страници и 2000 снимки

Снимка: knigomania.bg

"Голяма книга за Индия" е третата от поредицата "Големи книги" на пътуващия тандем Румяна Николова и Николай Генов. Този път те са избрали за своя разказ от 752 страници, илюстриран с над 2000 снимки, една от големите световни цивилизации, родена на Индийския субконтинент. Трудната задача става възможна, след като двамата са прекарали над три години в Индия и са изминали по пътищата ѝ повече от 120 000 км – маршрут, равен на три екватора. 

Разказът отвежда от най-южната точка – нос Коморин, до средновековните тибетски княжества Ладак и Занскар на север, сред пясъците на пустинята Тар на запад, до големия завой на Брахмапутра на изток, където завършва най-мощната планинска система на Земята – Хималаите. Място намират големите световни религии, съжителстващи по тези земи, изворите на Майка Ганг, планините храмове на джайнистите и градовете храмове в Юга на тамилите, пещерните храмове и в Кхаджурахо – света на "вкаменената любов", най-свещеният индийски град Варанаси, Златният храм на сикхите в Амритсар, хималайските светилища Кедарнатх и Бадринатх. 

Представянето на "Голяма книга за Индия" е тази вечер (18 май) в Литературен клуб "Перото"Специални гост на събитието ще бъдат посланикът на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана и проф. Милена Братоева, преподавател по индийска литература и култура към СУ "Св. Климент Охридски". 

Румяна Николова и Николай Генов са журналисти, редактори и фотографи, които живеят и пътуват заедно. Те са автори на "Голяма книга за Италия" и "Голяма книга за Китай", както и на "1000 страници България", "Българската съкровищница", "България: природа, човек, цивилизации".

Интервюто на Даниела Големинова с Румяна Николова и с Николай Генов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени