Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавните и мъдри кучешки истории в "Жеко"

Диана Петрова (вляво) и Светлана Тарашоева
Снимка: БНР

Новата книга на известната писателка Диана Петрова "Жеко" е изпълнена с много любов, доброта и човечност, с топлота и лиричност и едно прекрасно чувство за хумор и остроумие. 

От влизането на уплашеното малко кученце в семейството, през множеството му пакости, първи срещи със света около него, изненадващи събития и забавни истории, ни съпътстват именно тази подкупваща човечност на разказа, съчувствие и грижовност. По пътя му от малък и уплашен пакостник, изпълнен със страх от изоставяне, който се губи или разпердушинва кипариса, през срещите му с околния свят – с таралежа, лисицата, косачката или другите кучета, с миризмите на махалата в Банкя, Жеко ни става все по-симпатичен и ние го заобичваме почти наравно с неговото семейство. Каква радост може да донесе един първи сняг за едно семейство, заедно с кучето, или една разходка сред природата, например?  

През всичко това Жеко преминава най-вече с помощта, грижите и обичта на семейството си. Затова в тази книга не само Жеко е главен герой. Герои са и членовете на неговото семейство – тези, благодарение на търпението и обичта на които, той научава своите уроци и се превръща в едно предано, вярно и мъдро куче – цени вниманието и грижите и самото то съчувства и се грижи за семейството си.

Никак не е лесно да пишеш от името на едно куче, а Диана Петрова с лекота се справя с това да изгради един образ, дори и психологически, така че читателите възприемат текста наистина като разказите на Жеко, изпълнени с емоции. 

А неговите умозаключения и изводи в края на всяка история са истински рецепти за щастие. Това са уроците на Жеко, как се живее в хармония с околния свят, как се разпознава доброто от злото. Те ни учат на истинските, простички неща в живота, които ни носят радост и са може би една формула за щастието. И както казва порасналият Жеко: "Почувствайте живота толкова хубав, както може да го почувства едно куче!“

Чуйте интервюто с Диана Петрова.

Снимки – БНР и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна