Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагичната съдба на създателя на Биологическия факултет в "Отскубнати до корен"

Снимка: vipmedia-bg.com

Името на проф. Димитър Атанасов, завършил в началото на миналия век земеделие в САЩ, е неизвестно за повечето от нас. И въпреки че е създател на Биологическия факултет в столицата, там няма да видим дори паметна плоча. Но в аулата на Факултета по земеделие на Университета "Уисконсин-Медисън" е окачен не само неговият портрет, но и портретите на неговите възпитаници с принос към световната наука в тази област.

Проф. Атанасов издейства от Рокфелеровата фондация средства за изграждането на Агрономическия факултет – една от емблемите на София и до днес; написва първите учебници по фитопатология и приема първите специализанти от Балканите. Основава Института за защита на растенията; като "министър по неволя"на земеделието в кабинета на Георги Кьосеиванов създава първия в България Закон за защита на природата и дава на Витоша статута "Национален парк".


Когато по обвинение в "шпионаж" за Америка е изселен, арестуван, а семейството му е натикано в графата "бивши хора" експерименталната градина на Атанасов в село Мрамор не просто е "национализирана" – тя е стъпкана, дърветата отскубнати от корена, и този рай е оставен от народната власт да буреняса "за назидание". Като растенията си Атанасов е стъпкан и забравен.

За неговата съдба и за поредното, разсипано от комунизма семейство разказва документалният филм "Отскубнати до корен". Филмът е дело на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. А премиерите му са на 22 и 29 май в кино "Одеон" от 18 часа. Чуйте интервюто с журналистката, сценарист и режисьор Антоанета Бачурова.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна