Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прозаични диагнози

Проф. Златимир Коларов
Снимка: Кирил Чобанов

Един роман със заглавие "По тънката повърхност на леда" бе формалният повод да ни гостува проф. Златимир Коларов. Авторът е утвърден български ревматолог, но и писател, сценарист, човек с развит естествен интелект. Говорихме предимно за ревматология, но и за литература и документалистика. Акценти поставихме върху най-честите и болезнени диагнози в ревматологията, новите молекули, плащани от НЗОК за възпалителни заболявания като лупус, коксартроза, ревматоиден артрит. Дадохме повече информация за биологичните и биоподобни лекарства, които са най-новото постижение в терапията, но предизвикват и различни негативни ефекти.

"Не са малко сюжетите в новата ми книга, подчерта проф. Коларов, които са плод на лекарската практика, често това се случва и при избор на теми и герои в документалните филми. Но съм постигнал добър вътрешен баланс между медицината и литературата".

В хода на поредното издание "За здравето" дискутирахме и различни събития и акценти от изминалата седмица. Артериалната хипертония и последиците от нея бе тема в коментара на проф. Арман Постаджиян. В месеца, посветен на борбата с високото кръвно налягане, биват провеждани различни кампании, организирани от Българската лига по хипертония, сред които разяснителни и образователни инициативи за информираност на пациентите.

Друг сюжет бе насочен към неврорентгенологията. Тази тясна специалност, към която проявяват интерес много млади медици, е насочена към точното диагностициране на мозъчно-съдови заболявания. За проведения наскоро научен семинар и за прецизния диагностичен метод разказа доц. Марин Пенков от болница "Св. Иван Рилски" в София.

Една своеобразна поредица, свързана с негативната тенденция за използване на имена на изтъкнати лекари във фалшиви новини и реклама на хранителни добавки и лекарствени продукти, намери своето продължение и в последния брой "За здравето". Този път бе цитиран случай, в който е замесено името на акад. Чавдар Славов. На изтъкнатия уролог от болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" бе "пришита" реклама на препарати за т. нар. инконтиненция – неволно изпускане на урина, често срещана болест при жените. Акад. Славов изрази огромното си огорчение от този прийом, който накърнява лекарското и човешкото достойнство, но често води и до фатални здравословни последици.

Към тази позиция се присъединиха всички останали участници в предаването, които също са били жертва на подобен род измама. Те единодушно посъветваха: за всяко лекарство или добавка се съветвайте с медицинско лице. Провеждайте терапия, единствено с медикаменти, предписани на рецепта и след консултация с лекар!


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!