Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SPIKE Bulgarian Music Showcase: Събитието, което среща музикалния свят с бизнеса

| обновено на 23.05.23 в 08:21
Снимка: spikeshowcase.com

За поредна година най-голямата българска шоубизнес конференция - SPIKE Bulgarian Music Showcase ще се проведе в града под тепетата на 25, 26 и 27 май.

В това издание интересът от музикалните и бизнес среди е забележителен. За конференцията в Пловдив пристигат на 220 участника, от които над 40 делегати с висок ранг, музикални специалисти от цял свят.

Шоукейс фестивалите са страхотна възможност за музикантите да представят своето творчество пред ключови фигури от музикалната индустрия, да направят важни контакти и да получат ценни съвети от първа ръка.

"Идеята се роди, когато започнах да посещавам такъв тип форуми, които комбинират музикалната конференция с музикални изпълнения. Видях, че това е много хубав формат, който обслужва много нужди на една местна музикална и образователна индустрия. Реших да приложим тази идея в България“, казва в ефира на “Нашият ден“ Боян Пинтер, организатор на форума.

По думите му България е известна със своята музика, и то не само с фолклорната. “Това, което всичките ми колеги, които бяха миналата година и тази, констатират, е че музиката не е това, което ни липсва, а нашите липсващи звена са точно в музикалния мениджмънт, в дигиталната дистрибуция и в експертите, които тласкат тези артисти напред“, казва още той и подчертава, че 60% от нашите участници във форума от миналата година са намерили изява в друга държава".

Колко български групи участват?

"Миналата година имахме 22 участника, 11 от тях бяха български групи, значи 50% са били български артисти. Тази година имаме 30, от които мисля, че пак десетина са българи. С други думи, бройката не се е увеличила. Продължаваме да срещаме не толкова съпротива, но просто липса на информация за такъв тип събития", казва още Боян Пинтер.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


Значението на подобен тип конференции за българския музикален шоубизнес…

"Думата, която най-добре описва ефекта от шоукейса, е ефективност и полезност. Първо, защото за първи път се дава възможност на доста хора, които в България се занимават с музика, да срещнат други световни фигури от музикалния бизнес, които пък се занимават с останалата, нетворческа част. Това са хора, които стоят зад големи проекти, фестивали и албуми. Това е страхотно за всеки български артист, независимо в коя фаза на кариерата си се намира", казва в ефира на "Нашият ден" Ангел Каспарянов, вокалист на групата "Me And My Devil", участник в шоукейса.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: spikeshowcase.com
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна