Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 600 човека на ден се нуждаят от кръв

Стефка Попова-Лазарова: Важна е информираността. Ако човек се съмнява, не дарява кръв

"Татуировките и пиърсингите са противопоказание, но за 6 месеца"

Стефка Попова - Лазарова
Снимка: Ани Петрова

"Основният проблем на кръводаряването са малкото доброволни дарители. Така влизаме в омагьосания кръг на това близките и самите нуждаещи се да бъдат принуждавани да търсят кръводарители, когато имат нужда от помощ. Това провокира пороците в системата. ... Ако не се сблъскат с проблема, хората не се сещат, че той съществува. Твърде малко информация има за това, че има недостиг на кръводарители. ... Много важна е образователната част, информационната част, защото, ако човек се съмнява, той не отива да дари кръв, ако има притеснения, не отива да дари кръв".

Това каза пред БНР Стефка Попова-Лазарова, председател на Българската организация за доброволно кръводаряване, и подчерта, че повече от 600 човека на ден се нуждаят от кръв.

Тя обясни, че със системата "Дари кръв" на организацията целят да помогнат на нуждаещите се, но и в дългосрочен аспект да образоват обществото за това защо е важно да се дарява регулярно, доброволно и безвъзмездно:

"Най-доброто, което може да се направи, е да даряваме кръв, когато не сме притиснати от обстоятелствата".

Стефка Попова-Лазарова посочи, че има много противопоказания и те не трябва да се пренебрегват:

"Много е важно не само да сме кръводарители, но и да съхраним собственото си здраве. Основното е да сме на възраст между 18 и 65 години, да нямаме хронични заболявания, да не приемаме лекарства. ... Татуировките и пиърсингите са противопоказание, но за 6 месеца, след което може да се дарява кръв". 

Лазарова изтъкна, че хора, които продават кръвта си, много често крият противопоказанията си, което е много опасно и трябва да има контрол:

"Не можем да си позволим да разчитаме на подобен спасителен пояс. Това е всъщност един спукан спасителен пояс".

Интервюто на Веселина Миланова със Стефка Попова-Лазарова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени