Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени дни след визита на Зеленски в Рияд

Руският вътрешен министър е на посещение в Саудитска Арабия

Владимир Колоколцев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, срещу когото има въведени западни санкции заради нахлуването на руските сили в Украйна, пристигна рано тази сутрин на посещение в Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на саудитски медии.

Колоколцев се срещна със саудитския вътрешен министър принц Абдулазиз бин Сауд бин Наиф бин Абдулазиз Ал Сауд.

Руският министър посещава Рияд броени дни след като украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Саудитска Арабия и участва в срещата на лидерите на страните от Арабската лига. Двете визита са илюстрация на това как саудитското кралство и останалите страни от Залива съхраняват отношенията си с Москва на фона на войната в Украйна, отбелязва АП.

"На срещата си те обсъдиха начини за засилване на сътрудничеството в сферата на сигурността между двете вътрешни министерства, както и други въпроси от общ интерес", се казва в информация на саудитската новинарска агенция СПА, посветена на срещата на Колоколцев с принц Абдулазиз бин Сауд.

62-годишният Колоколцев е обект на американски санкции от 2018 г. във връзка с действията на Русия в Сирия и Украйна, посочва БТА. По данни на американското министерство на финансите срещу него са въвели санкции също Австралия, Канада, Европейският съюз, Япония, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Премиерът на Русия Мишустин е в Китай

Руският премиер Михаил Мишустин е днес в Шанхай за икономически форум.

Участието на Мишустин във форума е част от двудневната му визита, в рамките на която е предвидена среща с китайския президент Си Цзинпин.

Мишустин пристигна снощи в Шанхай, съобщи руското министерство на външните работи. Той бе посрещнат от руския посланик в Китай Игор Моргулов и от китайския посланик в Москва Чжан Ханхуей.

Програмата на Мишустин в Шанхай включва участие в руско-китайски икономически форум и посещение в изследователски институт за нефтохимия, заяви Кремъл. Предвидени са също обсъждания с представители на руските делови среди в Китай.

Китай се превърна миналата година в основен вносител на енергия от Русия, което даде възможност на Москва, срещу която бяха въведени западни санкции във връзка с нахлуването на руските сили в Украйна, да съхрани износните количества на газ.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна