Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата като живеене

На 24 май 24 книги за 24 читалища – инициатива на "Библиотека България"

Снимка: @bibliotekabulgaria

"Библиотека България" отново дарява 24 книги на 24 читалища и библиотеки за 24 май. В Деня на българската писменост, просвета и култура издателството иска да придаде смисъл на хората в малко населените места край София. Идеята е, че този път книгите могат да бъдат предадени лично и с усмивка.

Когато празнуваме буквите, езика и думите, а това всъщност е хубаво да се случва всеки ден, човек става по-добър и прави добри и другите, смятат създателите на инициативата.

"Представям си много добре хората какви са и как ще се отнесат към новите книги в читалището, в което влизат. Те там всъщност създават отношение помежду си. Тези хора се интересуват от всичко, от което и ние се интересуваме. Но понеже те са много по-встрани, не са в големия град, не са в това темпо, което ние изживяваме непрекъснато и не му смогваме, при тях е по-бавно и по-красиво. Там човек и природа са едно цяло, а книгата е част от дома. Но не като интериор, не като дизайн, а като справочник, като пътеводител, като съветник и енциклопедия, като вселена и най-добър приятел", казва Симеон Аспарухов, съосновател на "Библиотека България".

В разговор за книгите като живеене, като дишане, като светлина и път към света вътре в нас той разказва за усещането да дариш книга, да си представиш пътя на думите в нея до читателя, а и самия него като човек, който ги обича, както обича да пие сутрешното си кафе в хармония с началото на деня.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени