Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт срещу тютюнопушенето спасява вековен храм

| обновено на 24.05.23 в 13:55

Благотворителният концерт "За живот без тютюнев дим", който ще се проведе на 31 май от 19:00 часа пред стадион "Академик", ще представи изпълнители от българската сцена и млади таланти. В тази специална вечер, посветена на Световния ден за борба с тютюнопушенето, всеки присъстващ ще има възможността да направи дарение, равно на цената на кутия цигари, за възстановяването на храма "Св. Мина" в столичния квартал "Слатина".

На сцената на концерта ще се изявят Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Б.Т.Р., D2, Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, "Трамвай №5", "Супертрик", Мая Нешкова, Мария Чакърдъкова, мандолинен квинтет "София", трио "Вива", Натали Ангелова и Ина Дюлгерова. Водещи на събитието ще бъдат д-р София Ангелова и д-р Неделя Щонова.

На днешния 24 май пулмологът, д-р София Ангелова, сподели мотивацията си за участие в инициативата в “Нашият ден“.

Тя напомни, че тази година Световната здравна организация подчерта важността на храната в живота ни и изрази убеждението си, че съществува нужда и от духовна храна.

Благотворителният концерт ще обедини тези две каузи - живот без тютюнев дим и каузата за спасяване на паметника на културата. Д-р Ангелова посочи, че нейният кабинет се намира в непосредствена близост до храма и всеки ден тя “получава енергия от него“.

В предаването тя разкри историята на територията, в която е построен храмът, като спомена, че там е съществувал най- старият манастир в България, съгласно записките на Петър Богдан, който е датиран още през 265 година преди Христа. Въпреки това, през XIV век манастирът е бил разрушен от турците.

През XIX век  жителите на Слатина са изградили храма със свои средства, “камък по камък“. В интервюто д-р Ангелова поставя въпроса дали трябва да позволим на този паметник да бъде унищожен през XXI век.

Събитието ще бъде представено от д-р София Ангелова и д-р Неделя Щонова, които са посветени на превенцията и лечението на белодробни заболявания.

Очаква се благотворителният концерт "За живот без тютюнев дим" да бъде не само вълнуващо музикално събитие, но и прекрасна възможност за общността да се събере и да допринесе за спасяването на важен исторически обект. Този ден ни напомня, че здравето и културното наследство са две ценности, които трябва да се подкрепят и запазят за бъдещите поколения.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!