Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из "Квартала на писателите" в София на 24 май

Историята на Пейо Тотев Крачолов или как Крачолов става Яворов

Ани Маринова, Хари Диков и Виктор Топалов
Снимка: БНР

В деня на буквите и словото на столичния площад Славейков се е настанил литературният фестивал "Да поЧетем". Акцент в програмата са няколко пешеходни обиколки из "Квартала на писателите". Така Виктор Топалов, познат като автор на книгата "Бохемска София", нарича карето между булевардите "Христо Ботев" и "Патриарх Евтимий", и улиците "Граф Игнатиев" и "Алабин".

Пешеходните турове през деня са три и започват от пейката на баща и син Славейкови. Точно там тази сутрин се беше настанило и подвижното студио на програма "Христо Ботев". Гост в него бе Виктор Топалов. Той описа празничния маршрут "Из квартала на писателите", който включва домовете на бележити български автори. Първата локация е къщата на Петко и Пенчо Славейкови, обиколката продължава по Солунска, където е дома на Атанас Далчев, Дора Габе, Боян Пенев, Пейо Яворов, завива наляво по бул. Витоша, за да включи и дома на Стоян Михайловски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Елисавета Багряна и много други.

Виктор Топалов успя да ни върне в атмосферата на площада в края на 19 век, когато той носи името "Кафене баши", по-късно преименуван на името на Петко Рачов Славейков. Там, на днешния № 9 на площад Петко Славейков, почти срещу фонтана, се е намирала старата къща на Славейкови. Днес на нейно място има голяма жилищна кооперация с безистен и малки антикварни книжарници. Сградата е разрушена през 30-те години на XX век. Била е единствената останала от турска София, тази която българските възрожденци виждат след Освобождението. Смята се, че точно до къщата на Славейкови, на улица "Самоковска", се е намирало и голямото кафене, което дава старото име на площада.

Виктор Топалов сподели със слушателите на програма "Христо Ботев" любима своя история, свързана с обектите на днешния литературен маршрут. Тя е за "неизвестния поет, нейде от провинцията" Пейо Тотев Крачолов. Този спомен запазва Тодор Влайков. Той не е категоричен дали срещата се е провела в дома на Славейкови или в този на доктор Кръстев на ул. "Хан Аспарух" № 67, където е била и редакцията на списание "Мисъл". Тодор Влайков си спомня, че един ден доктор Кръстев дава на Славейков няколко стихотворения, които той трябва да помести в стихотворен сборник с името "Албум". За начало на изданието Славейков избира две стихотворения на "някой си Крачолов". Кръгът, който присъства на срещата, приема името Крачолов за твърде "грозно". Така Славейков предлага то да бъде заменено с Детелинов, Топалов, Яворов. Избират Яворов. С такива любопитни и важни истории е изпълнен целият "Квартал на писателите".



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени