Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светослав Кокалов: Още ми се работи в театъра

Театралните награди "Аскеер" ще бъдат връчени тази вечер (24 май) за 32-ри път. Престижното отличие се присъжда от фондация "Академия "Аскеер" на най-добрите постижения в театралното изкуство през изминалия творчески сезон.

Кои от номинираните ще получат награда, ще стане ясно едва на церемонията довечера. Отсега са известни единствено носителите на "Аскеер" в специалните категории:

Тази година с почетен "Аскеер" е удостоена актрисата Елена Райнова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство се присъжда на Светослав Кокалов – художник, сценограф и педагог.

„Дон Кихот“, НТ „Иван Вазов“, реж. Александър Морфов (1994)
Проф. Кокалов е носител на две награди "Аскеер" в категорията "Сценография" – за работата си в постановките на Александър Морфов "Дон Кихот" (1994) и "Бурята" (1997) в Народния театър "Иван Вазов". Но за първи път в историята на "Аскеер"-ите сценограф ще бъде удостоен с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство.

"Беше разтърсващо като новина, когато я научих. Огромна чест – за мен лично. На гилдията ѝ се полага такава награда, но не съм никога предполагал, че точно аз ще бъда първият в списъка, който, надявам се, нататък да се попълни с още имена", сподели в "Артефир" Светослав Кокалов.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

„Боряна“, ДТ - Русе, реж. Бойко Богданов (2021)
Професор Кокалов е създал над 40 сценографски и повече от 15 костюмографски решения за драматични и музикални спектакли. Работил е с едни от най-изявените български режисьори – Крикор Азарян, Иван Добчев, Александър Морфов, Стоян Камбарев, Пламен Марков, Бойко Богданов, Явор Гърдев, Димитър Еленов, Лилия Абаджиева.

От 1990 година професор Кокалове преподавател по сценография в Националната художествена академия и неин ректор в два мандата – от 2007 до 2015 година.

Фотографи: Росен Димитров, Начо Каменов, Стефан Н. Щерев, Иван Томов, Велина Кокалова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна