Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Знаньето, Духа и Мъдростта

"Върви, народе възродени" -
към светла бъднина върви,
……
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Днес този химн е известен като Химн на Кирил и Методий, но много малко хора знаят, че той е 5 или 6 пореден химн, посветен на двамата братя, на науката и образованието. И това е само един от многобройните факти доказващи преклонението на народа ни пред Знаньето и Просветата.Почти половин век преди да бъде създаден този химн в Свищов и Лом са открити първите читалища. Защото този възроден български дух ни е водил през всичките следващи години на робство и изпитания . За това в дните около Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост не спираме да говорим За Знаньето, Духа и Мъдростта.

За тях говорихме и в "Познати и непознати". Гост в студиото беше талантливият документалист и режисьор Николай Василев, а по телефона се свързахме с човека, който последните 25 години се превърна в символ на апостолската просветна дейност – Теодосий Теодосиев или просто Учителят Тео, както просто го нарича вече народът.

В предаването стана дума и за друг човек, белязал нашето съвремие и дал Пътя на Мъдростта като живеене - Учителя Ваклуш Толев. Направил два филма, посветени и на двамата бележите наши съвременници, Николай Василев казва "Това са много интересни личности. Единият учител по физиката, който знае законите на физическия свят, другият учител по метафизика и който пък знае законите на Духа. И двамата живеят това, което преподават. Единият живее във физиката, но не само, а другият живее Духа, но пък не отрича физиката. Именно тук е смислената среща – на Духа с Материята, на физиката с Метафизиката." А Учителят Тео добавя "Светът е в опасност! Има повишена активност на войнстващото невежество. Важно е качеството на мислене. Паметта не е интелект, иначе  една флашка щеше да е по-умна от най-умните хора." Как започна разговорът ни – чуйте в звуковия файл.

Срещите с хора като Ваклуш Толев и Теодосий Теодосиев, потапянето в техния свят и световете, които те създават предавайки знанието на следващите след тях, безспорно променя всеки докоснал се до всички тях . Как тези срещи са повлияли на Николай Василев, какъв е той след "Формулата на Тео" и "Ваклуш" – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна