Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Борис Бъндев

Да си тук и сега на жестов език

Светът на жестовия преводач Борис Бъндев е неразривно свързан с този на глухата общност. Самият той е роден и израснал в семейство на нечуващи. Недостигът на жестови преводачи провокира у него идеята, която разработва заедно със свой приятел и съмишленик..

публикувано на 15.02.24 в 08:45
Мехмед Карахюсеинов-Мето

Спомен за Мехмед Карахюсеинов-Мето

Тази година – ден преди Коледа, ще се навършат 40 години от началото на Възродителния процес когато нашите сънародници от турски произход бяха принуждавани да сменят имената си. Между тях и един 39 годишен поет, преводач и художник – Мехмед..

публикувано на 14.02.24 в 12:28
Виктория Иванова

Еврика! Успешни българи: Виктория Иванова

Виктория Иванова е първи курс студентка по медицина в СУ "Св. Климент Охридски". Тя е носител на бронзов медал от Международната олимпиада по биология за 2023 година. Освен да учи любимите си биология и медицина Виктория обича и да рисува, участвала е в..

публикувано на 12.02.24 в 17:00

Настъпи Веселата пролет (春节) или Китайската нова година

Тази нощ в 0.59 часа настъпи Китайската нова година – година на Дървения дракон. Честито на празнуващите! Самите китайци я наричат Веселата пролет (春节), но светът наложи своето наименование. Веселата пролет е най-важния празник в китайския..

публикувано на 10.02.24 в 11:50

Ралица Коларова за ценните житейски уроци

Ралица Коларова е млада студентка със специалност "Регионално развитие и политика" в СУ "Св. Климент Охридски". Като дете губи своите родители. Първо – баща си, години по-късно и своята майка. Живее с дядо си, към когото питае уважение и благодарност...

публикувано на 31.01.24 в 09:48

Домашното насилие над деца – разговор без край

До 22 януари т.г. само в Пловдивска област регистрираните случаи на насилие над деца са 18. Засега няма данни за останалите области. Този случай беше последван и от още няколко драстични и добили популярност от различни краища на страната. Какви са..

публикувано на 29.01.24 в 12:30

Омразата срещу различния – начин на употреба

В герба на страната ни стоят три лъва. В хералдиката лъвът символизира силата, мъжеството, но и благородството. Пак върху герба ни (не само върху сградата на Народното събрание), стои и надписът "Съединението прави силата". Ще ми се да вярвам, че и..

публикувано на 23.01.24 в 15:51

Еврика! Успешни българи: Силвия Николова

Тя е изкушена от литературата, но казва, че предпочита да чете любими автори и да създава научни текстове, защото това също е творчески процес. Родена е в град Монтана, живее и учи в София и когато я карам да ми каже къде се вижда след пет-десет години,..

публикувано на 22.01.24 в 17:05
Божидара Велчева, Кристина Нинчева и Рая Атанасова

Божидара Велчева за личното удовлетворение и любовта към музиката

Светът на незрящата преподавателка по народно пеене Божидара Велчева е изпълнен с много музика и творческо вдъхновение. Самата тя обича да пее български народни песни, но и да ги предава на малки деца. Завършва музикална педагогика с профил "Народно..

публикувано на 19.01.24 в 11:35

Моника Атанасова-Ганчева: Хлопатар от тъга е сърцето

В края на 2023 година Моника Атанасова-Ганчева издаде своята втора стихосбирка, наречена "Стихове за Аллах". Както всеки   пътуващ и търсещ в себе си, тя Го търси там, където най-лесно може да бъде намерен – в човешкото сърцето. Затова често,  със сърце..

публикувано на 12.01.24 в 14:35