Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2023

За 14 пореден път програма "Христо Ботев" на БНР проведе поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Тази година в него се включиха над 40 участника. За съжаление някои от писмата пристигнаха доста по-късно от крайния срок и затова не..

публикувано на 29.05.23 в 17:05

За Знаньето, Духа и Мъдростта

" Върви, народе възродени" - към светла бъднина върви, …… Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей! Днес този химн е известен като Химн на Кирил и Методий, но много малко хора знаят, че той е 5 или 6 пореден химн, посветен на двамата..

публикувано на 24.05.23 в 16:20

"Писецът" на Иван Янев – за вечната борба между доброто и злото

"Писецът" е заглавието на третата част от поредицата "Феникс" и "Симаргал" на незрящия писател Иван Янев. Той, "Писецът", чертае пътя на героите от предшестващите го два романа. Изправя ги, за кой ли път, пред предизвикателства, изпитващи тяхната..

публикувано на 23.05.23 в 18:04

Еврика! Успешни българи: Йорданка Ламбова

Те е последен курс в Националния военен университет в Шумен, специалност алтилерия, ПВД и КИС и е носителка на именната стипендия "Джон Атанасов" на фондация "Еврика" за 2022-2023 г. Като курсант 5-ти курс отговаря за останалите момичета във факултета...

публикувано на 22.05.23 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Кристиян Веселинов

"Да разбирам природата ме кара да се чувствам като магьосник", казва Кристиян Веселинов. Той завършва Националната природо-математическа гимназия с профил "Химия", след което днес учи специалност "Физико-химия" в СУ "Св. Климент Охридски". От малък има..

публикувано на 08.05.23 в 17:25

XIV поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение

Програма "Христо Ботев" на БНР обявява XIV поетичен конкурс "Зрящи сърца" за хора с увредено зрение Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема • срокът за изпращане на..

публикувано на 27.04.23 в 14:45

SOS Детски селища, младежите и техните "Пътеки към свободата"

Потънали в собствените си ежедневни грижи, често забравяме за децата и младежите, които израстват в институции и които, навършили пълнолетие, трябва да ги напуснат. Кой и как в България помага на тези младежи да стъпят на крака и да вземат живота в..

публикувано на 26.04.23 в 09:05

Еврика! Успешни българи: Петя Петрова

"Искам да практикувам професията, която изучавам. Това е най-важно за мен. Очаквам, че ще имам различни пречки по пътя си напред, но засега нищо не е в състояние да ме откаже от мечтата ми да стана добър ветеринарен лекар." Това са думи на 25-годишната..

публикувано на 24.04.23 в 16:57

Арменският геноцид – 108 години болка

"Изгнаници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик, дечица на майка робиня тревожна и жертви на подвиг чутовно велик - далеч от родина, в край чужди събрани, изпити и бледни, в порутен бордей, те пият, а тънат сърцата им в рани,..

публикувано на 24.04.23 в 16:35
Църква „Св. вмчк. Димитър Солунски“

За малкото, но велико ежедневно Добро

Не всеки ден е Великден, казва българска поговорка и да, не всеки ден е Воскресение Христово. Но пък всеки ден може да е велик с малкото, ежедневно Добро, което често остава скрито от очите на мнозинството, въпреки че е безмерно важно за някой конкретен..

публикувано на 19.04.23 в 08:10