Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Кисьов: Константин-Кирил Философ е бил магнетичен чаровник

„Житиеписецът“ на Стефан Кисьов - представяне в Столичната библиотека
Снимка: БТА

"Не претендирам "Житиеписецът" да е учебник по история, това е художествено произведение. Като писател за мен беше важно да задам въпроса "защо". Знаем, че има създадена глаголица, кирилица, че славянският език е станал книжовен, но малко хора знаят - защо Константин Кирил Философ е посветил целия си живот на това дело. Той е можело да направи кариера във всяка една сфера на живота във Византия".  

Това каза пред БНР Стефан Кисьов, автор на романа "Житиеписецът", посветен на Константин-Кирил Философ. 

И допълни, че за него "тази личност е била магнетичен чаровник, който е успявал по всякакъв начин да очарова - с интелекта си, с остроумието си, с поведението си". 

"Неговото силно влияние върху папа Адриан II и Анастасий Библиотекар, най-влиятелните хора в Рим по това време, променя геополитическата обстановка в Европа, защото приемането на старославянския за официален и започването на богослужения на този език, намалява влиянието на латинския език и на католицизма, от друга страна на гръцкия език. И от двете империи е имало против едно такова развитие на нещата. В един момент е успявал да балансира между Рим и Константинопол. В романа се загатва версията за противници и от двете страни, не на лична основа, а като политически противници", каза още писателят в предаването "12+3". 

Авторът създава образа на един житиеписец, който като разследващ журналист тръгва по местата, където е пребивавал създателят на глаголицата и един от най-мащабните християнски мисионери. Така животът на големия християнски деец и християнски светец е пресъздаван стъпка по стъпка, като резултат от срещи и разговори с хора, с които се е познавал по-добре или не толкова добре. 

Стефан Кисьов има издадени осем романа и множество разкази. С "Екзекуторът" през 2004 г. става първият писател, спечелил Националния конкурс "Български роман на годината" на фондация "Вик". 

Интервюто на Диана Янкулова със Стефан Кисьов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: БТА

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени