Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Валентин Бобевски: Песента "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми

Акад. Бобевски с отличието на Министерството на културата за творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност
Снимка: БГНЕС

"Като диригент песента "Върви, народе възродени" винаги е била в сърцето ми. За мен това е обединяващата песен в България". 

Това сподели пред БНР акад. Валентин Бобевски, който от 65 години е на сцената като диригент, композитор, аранжор. Тази година той празнува и 85-годишен юбилей. 

В предаването "12+3" диригентът припомни за канона на свети Димитър Солунски от свети Методий Славянобългарски, писан в Моравия преди 1125 години и открит от проф. Томас Бътлър от Харвардския университет в светогорските манастири. Двамата са работили по неговото възстановяване. 

"Това беше приятно творческо преживяване. Проф. Бътлър е голям българовед, има книга за нашите земи и за нашия народ. Това е страхотен деветчастен канон, много красива и интересна музика, старинна, с много интересен текст". 

Акад. Бобевски започва подготовката за отбелязването на 100 години хор "Гусла", които ще бъдат отпразнувани през 2024 година. 

Интервю на Диана Янкулова с акад. Валентин Бобевски в предаването ''12+3'' можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!