Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По тънката повърхност на леда" с проф. Златимир Коларов

Снимка: Димитрина Кюркчиева

Така се нарича най-новият роман на утвърдения лекар и писател, чиято премиера бе наскоро в националния музей "Земята и хората". Събитието уважиха не само колеги на автора, но и гости от Съюза на българските писатели и Съюза на българските филмови дейци. С артистични изпълнения се включиха Хайгашод Агасян, Недялко Йорданов, Христо Деянов и Руси Чанев. Музикални импровизации поднесоха Стефан Драгостинов и д-р Димитър Ненов.

"По тънката повърхност на леда" е книга, посветена "На жените, с които животът ме срещна отблизо". За Жената през погледа и душата на мъжа- каза в встъпителните си думи проф. Златимир Коларов.

На премиерата на книгата в музея „Земята и хората“, отляво надясно: Хайгашод Агасян, Недялко Йорданов,проф, Златимир Коларов и литературните критици Никола Иванов и Анжела Димчева
Той има богата биография на уважаван лекар ревматолог, но е и председател на Съюза на писателите-лекари в България. Издал е много книги- не само медицинска литература, а и романи, къси разкази, сценарии на документални и научно-популярни филми.

За най-новия си роман "По тънката повърхност на леда" проф. Коларов споделя:
"Всъщност, жените, с които животът ме срещна отблизо са много повече от любимите и любени жени. Първата, като за всеки, бе майка ми. От нея почувствах благодатта на безграничната майчина нежност, доброта и всеотдайност, двете ми баби, при които карах летата на село като ученик, които ме дариха със загриженост и топлота – вълнуващи и затрогващи неща, които само бабите могат да дадат на внуците и се помнят цял живот – "супата на баба, кашата на баба, питката на баба, баба каза…". Следваха няколко съученички, в които съзрях и почувствах интуитивно, за първи път, тръпката от напъпващата женственост, но не смеех да протегна ръка да я усетя, притеснен от присъщите за пубертета свенливост, неувереност и плахост, състудентките, които с разгорялата се женствеността и пищност ме караха да се втурна през глава към фантазираното и мечтано приключение, за да се сблъскам с безразличието в изстиналите им очи, пациентките от всички възрасти, в чийто очи виждах примирение, тъга и мъничко надежда, за да оцелеят едно за себе си, друго – за близките си, за да не ги наранят с болестта и болките си, придружителките на тежко болните, които се грижеха всеотдайно, денонощно, до изнемога за синовете, дъщерите и съпрузите си, и не накрая – любимите и любени жени, които със страстта си ме караха да изпитвам непознати изживявания и чувства, любимите и любени, но разочаровани жените, които ме отпратиха и ме накараха да осъзная, че не съм изключителен, единствен и неповторим и ме научиха да ценя подарената чувственост и всеотдайност и да им се наслаждавам, докато ги има и последно – жената, която ме закотви в пристана на семейния бряг, където битувам вече тридесет и осем години. Клишето ми нашепва да определя битуването като "безметежно", но няма да е вярно, но със сигурност е продуктивно – един син, двадесет общи филми и много други важни неща в живота…"

Димитрина Кюркчиева покани проф. Златимир Коларов да представи новата си книга "По тънката повърхност на леда" в студиото на "Артефир".

Чуйте звуковия файл.

Снимки: Димитрина Кюркчиева, издателство КЛМН
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени