Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничната музика е във фокуса на "Софийски музикални седмици" 2023

За първи път ще се представи Международен фестивален оркестър

Снимка: sofiaweeks.com

На 23 май с концерт в зала "България" официално беше открит Международният фестивал "Софийски музикални седмици". 54-ото издание ще продължи до 30 юни и ще включва повече от 80 събития на различни сцени в столицата.

По установена през последните години традиция отново ще има акценти: артист във фокус през 2023 е цигуларят Минчо Минчев; композитор във фокус - Асен Аврамов; ансамбъл във фокус е Myx'D; страна във фокус - Австрия, а на преден план от инструментите този път са избрани перкусиите.

Жанр във фокус на фестивала е симфоничната музика. За четвърта година продължава идеята на организаторите за "Преглед на българските оркестри", в който са поканени да участват Плевенската, Варненската и Русенската филхармония, Оркестър "Генезис", Сливенския симфоничен оркестър, Симфониетите във Враца и Шумен. Съорганизатор е Софийската филхармония.

Богата ще бъде както винаги и камерната програма - с много гости от страната и чужбина. Публиката ще присъства на световни и български премиери. Ще бъдат представени няколко компактдиска и книги, няма да липсват майсторски класове и научни конференции и лекции.

Акценти от програмата и подробности за фестивалните събития представи в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" проф. д-р Момчил Георгиев - артистичен директор на "Софийски музикални седмици". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна